lördag 26 december 2020
Frösåker frestar mest
onsdag 23 december 2020
Vad är det för fel på Ribston?
tisdag 15 december 2020
"Svenska äpplen" med julhälsning
Jag återkommer till detta: det vore välkommet att få hjälp med flytten! Om du beställer Svenska äpplen i dag, hinner du få den innan julafton. Med handskriven julhälsning från mig!
Flytten går till en bostadsrätt i Uppsala. Ingen trädgård med äppelträd, tyvärr, men vi kommer att bo nära Stadsparken som kanske rymmer något Malus domestica. Annars får vi åka till Linnés Hammarby. Vi vet också var i Uppsala det finns kommunala trädgårdar rika på äppelträd som säkert släpper en fallfrukt då och då......
![]() |
Den här tyvärr mörka bilden visar Ashmeads Kernel, ett inte alls iögonfallande vackert äpple men bakom det brunsträva skalet gömmer sig ett ljuvligt, delikat fruktkött. |
lördag 12 december 2020
Ashmeads Kernel, en frukt för finsmakare
Har just haft en högtidsstund tillsammans med G. Vi har smakat årets skörd av Ashmeads Kernel, en engelsk renett som vi lärt känna via Olle Ridelius som haft sorten på ett träd i Vassbo, Dalarna.
Ashmeads Kernel, ett av världens godaste äpplen, kan kort beskrivas så här: vitgult ,fast kött laddat med maximal smakrikedom och en superb balans mellan sötma och syra. Renetter är alltid delikata, men Ashmead´s Kernel är något av ett mästerstycke. Att avnjutas i naturligt skick (även om jag kan tänka mig att äpplet ger en fantastisk must).
Historia: Sorten drogs upp från kärna av en doktor Ashmead på 1700-talet. Den kom dock inte att spridas i England förrän vid mitten av 1800-talet. Pomologiförfattarna Joan Morgan och Alison Richards (The Book on Apples) beskriver äpplet så här: Strong, sweetsharp intense flavour reminiscent of fruit or acid drops and of Non Pareil but sweeter than its probable parent; firm, white flesh. Long esteemed by connoisseurs.
I februari lämnar G och jag vår älskade äppelträdgård. Kommer jag någonsin få smaka Ashmeads Kernel igen? Kanske, eftersom vi har vänner som kommer att få ympar.
Vill du, som läser det här, hjälpa oss att flytta? Beställ då ett ex av min bok Svenska äpplen att ge bort i jul eller senare så att vårt boklager minskar! Jag har hittills distribuerat den själv men det är inte längre möjligt från den nya bostaden i Uppsala. Svenska äpplen kan beställas från nätbokhandel eller traditionell bokhandel.
måndag 23 november 2020
110 äppelsorter till salu
Åren går och en dag måste man inse att det är dags att skaffa sig ett enklare liv. Yngre, starkare krafter får ta över hus och trädgård. Därför lämnar G och jag nu med sorg i hjärtat tomten med alla vackra äppelträd med tillsammans 110 läckra äppelsorter.
Den som är intresserad av att bli ägare till en pomologisk rikedom, bör snarast ta kontakt med Mäklarhuset i Sigtuna tel 070-52305423. Det vore underbart roligt med en äppelvän som köpare.
tisdag 20 oktober 2020
Våra trädgårdsbär
Många som brukar besöka Trädgårdsmässan i Älvsjö har träffat Leif Blomquist från Lepplax i Finland. I hans stånd har man kunnat hitta alla de rara äppelsorter och övriga trädgårdsväxter som en människa kan önska sig. Men Leif har inte bara en välsorterad plantbutik, han har också producerat fem böcker om frukt och bär.
Den senaste boken kom tidigare i år: Våra trädgårdsbär. Här presenteras i bokstavsordning 34 olika slags bär i text och bild. För varje sort ges odlingsråd och ibland något recept.
Även en gammal villaägare möter överraskningar i boken. Jag hade ingen aning om att man kan odla fjärilsranka, en klätterväxt med röda bär, eller att det finns något som heter fyrbär och sötrönn. Gula hallon fanns på tomten i Sollentuna där jag bodde tidigare. Nu möter jag gula hallon i Leifs bok och bestämmer mig för att Jeppo Gulhallon, en 1800-talssort upphittad i Österbotten, ska bli nästa tillskott i trädgården.
söndag 18 oktober 2020
Den ena gul, den andra röd
Frescati är en kärnsådd som jag hittade vid tunnelbanestationen Universitetet för flera år sedan. Nu har jag själv ett cirka tre meter högt träd som varje år är behängt med gulskaliga äpplen på långa skaft. Årets skörd har gått till ett musteri och jag är spänd på att få smaka resultatet. Borde bli en trestjärnig dryck ....
Förra året blommade en gren lite senare än de andra och blommorna var rödare än vanligt. Det såg vi inte i år. Istället dök det upp ett rött äpple på en gren. Ett ensamt rött äpple bland alla de gula frukterna.
Vi plockade rödingen samtidigt som de gula bollarna men det var ett misstag, den var då på väg att spricka. En tidig sort, alltså. Fruktköttet var rött, saftigt och välsmakande.
I naturen uppstår mutationer då och då och i äpplets värld är det inte ovanligt. En mutant kan få annan färg, annan form, annan smak, annan mognadstid. Jag önskar hett att få ett rött Frescati även nästa år, helst hela grenen full. Den som lever får se....
lördag 3 oktober 2020
Champagnerenetter på rad
söndag 27 september 2020
Vem gräver ut äpplena?
Vissa äpplen på trädet är alldeles urgröpta. Vad handlar det om? frågade G.
Det är inte helt ovanligt att hitta urgröpta frukter på träden den här tiden på året. Skalet och kärnhusväggarna kan vara allt som återstår.
Med tur kan man få syn på den äppelälskande gynnaren: en geting.
Var försiktig när du plockar äpplen! Trädgårdshandskarna på! Det skyddar frukten och det skyddar dig från getingstick.
lördag 26 september 2020
Superenkel äppelkaka
![]() |
Nedfallna Gul Richard ännu inte skönt gula |
I går var Äpplets Dag och den som inte hade tid att fira då, kan göra det i dag, lördag. Med kaffe och superenkel äppelkaka t ex.
1. Blanda 75 g smält smör (gärna lite brynt) med 1 ägg, 1 dl socker, 2 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver.
2. Bred ut smeten i en låg, smord form (24 cm tvärsöver).
3. Lägg bitar av 2 oskalade äpplen i smeten. Strö med kanel, om du vill.
4. Grädda 30 minuter i 175 grader.
måndag 21 september 2020
Svarta mumier
Från skriften Skadegörare i frukt som Jordbruksverket gav ut 2005 hämtar jag följande information: Gul monilia, eller fruktmögel, är en svamp som ger bruna rötor på frukten. Det brukar bildas ringar av ljusa mögelkuddar som kallas sporodochier. Men om äpplet ligger kallt och mörkt kan sporodochierna utebli och då blir skalet istället svart eller brunsvart.
Detta händer under lagring men det kan också hända på trädet där de svarta äpplena hänger kvar och torkar till så kallade fruktmumier.
söndag 6 september 2020
Mantet är den godaste frukten
Har du möjlighet, sätt ett Mantet-träd i höst.
tisdag 25 augusti 2020
Lovisa, ett imposant höstäpple
![]() |
Lovisa |
onsdag 12 augusti 2020
Eir, njutbart norskt sommaräpple
![]() |
Eiräpplet moget nu |
Äpplet korsades fram i Norge 1984 från Katja x Buckley Giant. Det vackra äpplet uppges ha god motståndskraft mot skorv.
måndag 13 juli 2020
Naturligt kartfall

torsdag 9 juli 2020
Oväntad blomning
söndag 28 juni 2020
Kartgallra nu
lördag 27 juni 2020
Ljuv äppelmusik
söndag 21 juni 2020
Våra vänner myrorna

Förekomsten av frostfjärilslarver, monilia och skorv visade sig minska i äppelträd med etablerade myrkolonier i närheten, visar ett försök. Dessutom ökade magnesiuminnehållet i äppelbladen.
Myrorna gör alltså stor nytta i fruktodlingar genom att bekämpa både insekter och sjukdomar. De har nämligen en unik förmåga att äta andra insekter och sjukdomsväv. Dessutom gör deras utsöndring av antibiotiska ämnen myrorna till potentiella ersättare av kemiska växtskyddsmedel.
Men blir det inte fler jobbiga bladlöss? Jo, men det avhjälper man genom att sätta ut lockande sockerlösning till myrorna.
lördag 6 juni 2020
Bukettapel för väldoftande häck
![]() |
söndag 31 maj 2020
Underbara äppelblom

söndag 24 maj 2020
Pelarträd tar ingen plats
Men så vist är naturen ordnad att 1) alla blommor slår inte ut samtidigt och 2) det finns både tidigblommande och senblommande äppelträd. Så har t ex Cox Orange ännu inte visat några utslagna blommor.
![]() |
Bolero |
Jag vill plantera äppelträd men har så lite plats, suckade en reporter från TV3 som var här nyss. Svaret är givet: vid platsbrist kan man välja pelarträd. Här är tre pelare som blommar hos oss just nu.
![]() |
Polka |
![]() |
Flamenco |
söndag 10 maj 2020
Gravensteiner först i blom
![]() |
Gravensteiner blommar tidigt |
På min egen tomt kommer pelarträdet Arbat att bli först med att slå ut. Det händer i dag, nästan säkert.
I romanen De besatta av A S Byatt läste jag raden "Njut av äpplen när du får". Raden är hämtad ur en dikt av den engelska poeten Robert Graves, står det. Jag letade redan på dikten ifråga som går så här:
Oh love, be fed with apples while you may
and feel the sun and go in royal array
A smiling innocemt on the heavenly causeway.
söndag 19 april 2020
Lovande knoppar
![]() |
Men kanske vi får glädja oss åt en fin blomning på våra äppelträd i vår? Jag tror faktiskt det. I alla fall här i Mälardalen. Jag har just gått en runda i trädgården och många träd har hunnit långt, visar tjocka blomknoppar, med eller utan synliga, små, gröna blad. Knopparna drabbas kanske inte av virus men frosten kan ta dem. Låt oss hoppas på det bästa.
torsdag 26 mars 2020
Beställ böcker och ympar från svepom.se
![]() |
Hampus är en tidigt blommande äppelsort. |
Istället för att besöka Trädgårdsmässan i Älvsjö kan vi gå in på www.svepom.se och beställa böcker och ympar. Den rådgivning som besökarna brukar få på Mässan är tillgänglig per telefon. Medlemmar i Sveriges Pomologiska Sällskap tar olika pass vid telefonen och deras schema finns på hemsidan.
Att läsa och att arbeta i trädgården får vara våra favoritsysslor nu, när så mycket annat är stängt för oss. Äppelträden visar allt tjockare knoppar. Det blir tidig blomning i år.
fredag 20 mars 2020
Fynda på bokrean
VEM VAR DET DÄR? En bok om ansiktsblindhet
![]() |
![]() |
Söta äpplen
![]() |
Gyllene Kitajka |
"Jag gillar allt sött. Var snäll och ge mig tips på söta äpplen för zon III".