Har just haft en högtidsstund tillsammans med G. Vi har smakat årets skörd av Ashmeads Kernel, en engelsk renett som vi lärt känna via Olle Ridelius som haft sorten på ett träd i Vassbo, Dalarna.
Ashmeads Kernel, ett av världens godaste äpplen, kan kort beskrivas så här: vitgult ,fast kött laddat med maximal smakrikedom och en superb balans mellan sötma och syra. Renetter är alltid delikata, men Ashmead´s Kernel är något av ett mästerstycke. Att avnjutas i naturligt skick (även om jag kan tänka mig att äpplet ger en fantastisk must).
Historia: Sorten drogs upp från kärna av en doktor Ashmead på 1700-talet. Den kom dock inte att spridas i England förrän vid mitten av 1800-talet. Pomologiförfattarna Joan Morgan och Alison Richards (The Book on Apples) beskriver äpplet så här: Strong, sweetsharp intense flavour reminiscent of fruit or acid drops and of Non Pareil but sweeter than its probable parent; firm, white flesh. Long esteemed by connoisseurs.
I februari lämnar G och jag vår älskade äppelträdgård. Kommer jag någonsin få smaka Ashmeads Kernel igen? Kanske, eftersom vi har vänner som kommer att få ympar.
Vill du, som läser det här, hjälpa oss att flytta? Beställ då ett ex av min bok Svenska äpplen att ge bort i jul eller senare så att vårt boklager minskar! Jag har hittills distribuerat den själv men det är inte längre möjligt från den nya bostaden i Uppsala. Svenska äpplen kan beställas från nätbokhandel eller traditionell bokhandel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar