onsdag 14 maj 2014

Trulsa är en tidig höstsort



Det  fjärde av vårens nya svenska äpplen från Balsgård är Trulsa, en tidig höstsort. Ursprunget är Eva-Lotta x nummersorten B4:15478 och växtförädlaren Hilde Nybom menar att Trulsa kommer att bli barnens favorit tack vare sin sötma och arom.

Trulsa växer till ett ganska litet träd med stora, friska blad. Kan pollineras av till exempel Discovery, Filippa, Fredrik, Gyllenkroks Astrakan, Lovisa, Mio, Oranie och Sylvia. Har hygglig resistens mot fruktmögel och skorv plus en resistensgen från Cox Orange mot päronpest.

Fruktköttet beskrivs som gult, fast och krasigt med synnerligen söt och aromatisk smak. Skördas 25 augusti - 5 september, håller drygt 4 veckor i kyllager. Rekommenderas för zon 1-3.

Trulsa är ett lite annorlunda namn? "Trulsa för att fruktodlingskonsulent Krister Trulssons fru tyckte att det var ett väldigt gott äpple", svarar Hilde Nybom.

De fyra nya äpplena kommer att presenteras på Skånska matmässan i Brösarp 23-25 maj i år.

5 kommentarer:

  1. Hej. Hur ser framtiden ut för dessa fyra nya sorter? Kommer de att anändas av yrkesodlare? Frida var ju tänkt att användas i yrkesodling. Mvh Jonas

    SvaraRadera
  2. Hej. Hur ser framtiden ut för dessa fyra nya sorter? Kommer de att anändas av yrkesodlare? Frida var ju tänkt att användas i yrkesodling. Mvh Jonas

    SvaraRadera
  3. De nya sorterna kommer att användas av yrkesodlare men också säljas till privatpersoner. Tidningen Pomologen, som ges ut av Sveriges Pomologiska Sällskap, kommer med fullödiga presentationer av de nya äpplena nästa år.

    SvaraRadera
  4. Hej! vad gör man när fruktträd får kräfta. funderar på att teipa fast en tillfällig plast runt stammen och skrapa bort svampen och sedan spreja med med nässelvatten och eller citronsyra och när det torkat lägga på ymppasta.. vad tror du om det? kan man få fruktträdet att läka då?
    Vänligen Robert

    SvaraRadera
  5. Jag menar att du ska skära bort kräftsåret, ned till frisk ved. Om nässelvatten, citronsyra och ymppasta hjälper, vet jag inte men det kan inte skada att prova. Vi har penslat med kopparsulfatlösning som vi fått av en vän och håller tummarna. Se inlägg i dag 14 juli 2019.

    SvaraRadera