lördag 10 maj 2014

Folke är stor och god

Folke heter ett av fyra nya äpplen från Balsgård. Det är ett stort äpple men så handlar det också om en triploid äppelsort.

Triploida äppelsorter, med fler kromosomer än andra äppelsorter, växer till stora, grova träd med stora friska blad, stora blommor och stora, saftiga äpplen. Folke är en mycket stor, plattrund frukt som har orangeröd kind och kan bli helröd vid god solexponering.

Köttet, vitt och krasigt, brunfärgas inte så fort. Folke ska plockas under första halvan av oktober och frukten håller till april, maj. Det uppges från Balsgård att smaken är god och aromatisk efter 1-2 månaders lagring och Folke passar då som både ätäpple och köksäpple.

Rekommenderas för zon 1-- 4.  Folke pollineras av medelsent till sent blommande äppelsorter som Filippa, Fredrik, James Grieve, Ingrid Marie, Mio och Signe Tillisch. Det nya äpplets ursprung är Aroma x PRI1858/102 och korsningen gjordes på Balsgård 1988.

Varför heter äpplet Folke?
-- För att det skulle passa ihop med syskonsorterna Frida och Fredrik, dessutom tyckte jag att det var kul med ett mansnamn på en hushållsfrukt, svarar professor Hilde Nybom som tagit fram äpplet. 

2 kommentarer:

  1. Var kan man köpa Folke? Är det försent att plantera äppelträd i Skåne i mitten av november?

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Du kan plantera fruktträd så länge det inte är tjäle i jorden. Men de nya sorterna från Balsgård finns det inte många träd av ännu, det är högst osäkert om du kan hitta sorten. Ta kontakt med en större plantskola och be att få ställa dig på kö för att köpa ett träd till våren!

    SvaraRadera