fredag 9 maj 2014

Fyra nya äppelsorter från Balsgård

Grattis till professor Hilde Nybom, äppelförädlare vid Balsgård, Skåne, som i december tog emot den förnämliga prissumman på 400 000 kr för sin äppelforskning, ett pris kallat Roséns Linnépris i botanik! Inte nog med det stiliga priset, professorn fick nära nog samtidigt också Hamiltonplaketten -- Svenska Kennelklubbens finaste pris --- för sin uppfödning av Irish soft coated wheaten terrier. Vad jag gillar människor som behärskar många olika saker.

Grattis också till alla som heter Agnes, Folke, Lovisa och Trulsa! Ni kan snart köpa äppelträd med ert eget namn. Senare den här månaden ska professor Nybom presentera fyra nya äppelsorter som alla krävt omkring 20 år att ta fram.

Om du vill plantera dessa sorter, ligg på din lokala trädgårdsbutik att beställa hem träd. Utbudet är begränsat i år men det kommer ändå att finnas ett visst antal träd till salu. Nästa år kommer många fler att kunna köpa träden.

Jag kommer att presentera de nya sorterna här, en varje dag, och börjar med Agnes. Jag smakade Agnes redan 2006 vid ett besök på Balsgård och minns det som mycket, mycket  gott. Ingrid af Sandeberg målade också det året av både Agnes och Lovisa.

Agnes kommer av Discovery och fri avblomning, det vill säga naturen har skött pollineringen. Fadern är med andra ord okänd  (tills man har kunnat göra DNA-test på sorten). Hilde beskriver Agnes som en vacker sommarsort --  ännu mycket godare än Discovery och dessutom ett friskare träd. Hon tillägger "en sann njutning för både öga och gom". Nog låter det lovande!

De välformade, mörkrosa frukterna har vitt kött med rosa inslag. Trädet beskrivs som  lättodlat, ganska litet, med friska fina blad, ibland ganska upprättväxande, korta grenar, mycket sporrar. Det blommar tidigt och som pollineringssorter rekommenderas till exempel Birgit Bonnier, Gyllenkroks Astrakan, James Grieve, Mio och Oranie. Äpplet plockas under andra halvan av augusti och kan sparas i 3, 4 veckor. Rekommenderas för zon 1-3.


4 kommentarer:

  1. Kan Agnes pollinerias av Katja eller amorosa?

    SvaraRadera
  2. Jag har frågat professor Hilde Nybom om detta och hon svarar att det inte är testat men hon håller det för troligt att Agnes kan befruktas av både Katja och Amorosa.

    SvaraRadera
  3. Hur högt blir Agnes äppelträd? På nätet står det bara att det inte blir så stort.
    Vänligen Robert

    SvaraRadera
  4. Jag har inget svar till dig. Höjden beror mycket på vilken grundstam Agnes växer på. Om du vill, ta kontakt med professor Hilde Nybom för att fråga om detta.

    SvaraRadera