lördag 31 maj 2014

Sofiaträdet i Gävle ska sågas ned














Ibland blir man ordentligt förvånad. Jag trodde att varje svensk stad sökte en unik attraktion att locka turister med. De kommunansvariga i Gävle har denna vår fått veta att staden hyser ett märkvärdigt äppelträd i Sofiaparken -- och vad de bestämmer de sig för? Nog vill man med all kraft bevara det mångstammiga, världsunika äppelträdet som skulle attrahera människor att komma och titta? För att inte tala om alla skolklasser som skulle komma för en lektion i det fria om fruktträd och vikten av mångfald  och genetiska resurser?

Växtexperten Tomas Lagerström och hans fru Maj-Lis Pettersson (känd från Odla nu) besökte Sofiaträdet i april och skrev på kommunens begäran en rapport. I deras långa, välskrivna utlåtande kan man läsa att trädet, som är friskt och vitalt, måste vara ett av landets äldsta och största äppelträd och måste bevaras. Man kunde ha trott att de ansvariga skulle ta intryck av ett expertutlåtande, men icke. I onsdags bestämde sig kommunen med 8 röster mot 5 för att såga ned Sofiaträdet.

Sylve Rolandsson, som arbetat hårt för att förmå kommunen att bevara trädet är bedrövad, och så är  fler av oss.  I går inleddes en dygnet-runt-bevakning av trädet i Sofiaparken där Naturskyddsföreningen, Sveriges Pomologiska Sällskap, Fältbiologerna, Omställning Gävle och en mängd engagerade Gävle bor och tillresta trädvänner deltar. När parkarbetarna anländer med sina motorsågar, möter de motstånd.

Bilderna är tagna av Sylve Rolandsson.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar