lördag 3 maj 2014

Ny fruktträdgård vid Rosersbergs slott

Vid alla svenska slott och herrgårdar fanns förr en stor välskött fruktträdgård och den frukt man  skördade svarade för en del av godsets inkomster. Vid Rosersbergs slott vid Mälaren i Sigtuna kommun har det inte funnits någon fruktträdgård på länge. År 1957 ska där ha växt 118 äppelträd som sedan försvann, okänt när och hur.

Glädjande nog håller man nu på att återskapa fruktträdgården på sin gamla plats i tre etapper mellan 2013 och 2020.



Träden är skyddade från vilda djur med en kraftig inhägnad men allmänheten är välkommen in via flera grindar.


Ett ungt träd måste ha stöd de första åren. Träden vid Rosersberg är rejält förankrade. De sorter man hittills har planterat är Cox Pomona, Katja, Lobo, James Grieve, Gravensteiner, Alice, Ingrid Marie och Filippa. Kanske kan man sätta lite äldre, ovanligare sorter i senare etapper?


Karl XIV Johan och hans drottning var de sista kungligheterna som bebodde Rosersbergs slott. Den franskfödde kungen tyckte inte om svensk mat med ett undantag: stekta äpplen. Ölands Kungsäpple  kallades förr Karl Johans äpple. Det kan ha varit kungens favoritäpple. .Jag hoppas att Statens fastighetsverk, som svarar för återplanteringen vid Rosersberg, förstår att Ölands Kungsäpple är ett måste i fruktträdgården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar