fredag 28 september 2018

Gissa äpplet - 3Det är något både bastant och förnämt över det här ofta stora äpplet. Det kan ha röd täckfärg men ger ofta det här gulgröna intrycket. 
  


Lägg märke till det djupa foderröret och det förhållandevis lilla kärnhuset.

Kärnorna är ofta längre och smalare än som visas här. Vad heter sorten?

4 kommentarer:

 1. Jag säger Friedrich von Baden trots att skaftet är alldeles för långt

  SvaraRadera
 2. En klockren Signe Tillisch tänkte jag vid första anblick. Men sedan blev jag lite konfunderad av kärnorna, ty de stämmer inte med bilder från ett ST som jag dissekerade den 5/9. De kärnorna var inte lika välfyllda och dessutom mer spetsiga. Det kan iofs bero på att det äpplet inte var helt moget. Dock stämmer kärnorna på bilden ganska bra med ST i Svensson/Kastman.

  ST har ju många förväxlingsäpplen, varav Friedrich von Baden är ett. FvB ska ha ett öppnare kärnhus och gärna rost i skafthålan, vilket jag inte tycker stämmer med bilderna. Dock hade jag själv gjort ett horisontellt snitt för att bättre avgöra hur öppet kärnhuset är. Men så långt jag kan se går FvB bort och ST stannar kvar.

  SvaraRadera
 3. Svar: Signe Tillisch. ST och Friedrich von Baden är otroligt lika. Lätt att ta fel när man ser dem. Det händer också ofta att ett äpple inte ser helt typiskt ut i alla detaljer (ST har t ex vanligen kilformade kärnor). Jag brukar tänka på att ST har lätt nedsänkta skalpunkter som ofta är rödringlade (omgivna av en tunn röd ring) men det ser man inte på dessa bilder.

  Kan man smaka på äpplet blir det enklare. Ett moget ST har en omisskännlig fin smak.

  Jag har redan fotat några fler sorter utan att göra ett horisontellt snitt men det ska jag komma ihåg framöver.

  SvaraRadera