fredag 21 september 2018

Gissa äpplet -- 2


Vad heter äpplet?
Här kommer bilder på ett nytt äpple. Den här gången är det mindre svårt, tippar jag.
 
 


Ledtråd: äpplet ligger långt ifrån sist i min pomologi "Svenska äpplen".

7 kommentarer:

  1. Jag sitter inte till så att jag kan jämföra med egna äpplen. Men vid första anblick tyckte jag mer att de ser ut som Ingrid Marie än Aroma. Det säger jag utifrån färgen. Jag tycker att Aroma brukar gå mer mot en jämn färg som går lite mot vinrött. Medan Ingrid Marie är ljusare och mer spräcklig.

    När jag tittar på kärnor och kärnhus liknar det mer Aroma. IM ska ha rätt runda kärnor och kärnhusform som en leksakssnurra, medan A har mer spetsiga kärnor och mer hjärtformat kärnhus. Det är svaga kontraster i bilderna så man kan inte riktigt se, men jag tycker att kärnhuset ser mer hjärtformigt ut. Så då då håller jag också på Aroma.

    När vi får svaret. Berätta gärna vilken karakteristik som du hade gått på vid en bestämning.

    SvaraRadera
  2. Återkommer med svar på fredag. Önskar att jag kunde ta bättre närbilder av kärnor m m. Kan någon tipsa mig om en kamera som är bra att använda till det?

    SvaraRadera
  3. De flesta surfplattor har någon form av mjukvara/app för bildförbättring, genom vilken man kan förbättra kontraster och färger. T.ex. finns i Samsung Android en app som heter Photostudio.

    Sedan hänger det även på läsarens bildskärm. Många telefoner/surfplattor har dåliga skärmar.

    SvaraRadera
  4. Aroma är rätt svar. Jag tänker på det som en mjukt rundat, lätt koniskt äpple med ljusa, ofta avlånga skalpunkter. Vid genomskärning ser man två vackra, njurformade halvor. Sedan är det smaken förstås som gör pomologen helt säker.

    SvaraRadera
  5. Jag fick ett äpple av en kollega som ville få det bestämt. Han trodde att det är en Aroma. Lätt, tänkte jag. Jo, mycket riktigt, jag kunde pricka av egenskap efter egenskap, allt stämde tills jag kom till kärlsträngarna som visade sig vara rosa. Dessutom upptäckte jag lite rosa färg i fruktköttet runt foderröret. Kärnorna i just detta äpple stämde dåligt, men det kan förklaras på många olika sätt. Efter en stund började misstänka att det kunde vara en Birgit Bonnier, som ju är slående lik, men har rosa kärlsträngar. En annan tanke som kom upp är att det skulle kunna vara mutanten Amorosa. Tyvärr finns Amorosa inte beskriven i litteraturen, trots att den säljs i många handelsträdgårdar.

    Jag menar att det skulle tillföra den pomologiska vetenskapen om Amorosa kunde beskrivas i detta forum.

    SvaraRadera
  6. Just nu har jag inte tillgång till Amorosa men jag kan tänka mig att det rödskaliga äpplet har röda kärlsträngar. Får se om jag framöver kan skriva något om Amorosa kontra Aroma. De har båda sin karaktäristiska smak som skiljer dem från Birgit Bonnier.

    Aroma och Birgit Bonnier är annars mycket lika men minns att BB har gulgröna foderflikar.

    SvaraRadera