fredag 7 september 2018

Gissa äpplet – 1



Här är några bilder av ett rött äpple. Vad är det för sort?  Rätt svar kommer nästa fredag.  

9 kommentarer:

  1. Jag valde ut fem sorter som jag tycker liknar: Cellini, Frida, Mio, Katja, Röd Astrakan. Och Så här resonerar jag:

    Cellini mognar i oktober och har grön grundfärg, dvs. det stämmer inte. (Fast många andra egenskaper stämmer). Därför tror jag inte på den.

    Frida mognar i oktober-november och dessutom är kärnorna annorlunda.

    Mio är ganska likt i många avseenden, men ska ha ett djupare foderrör. Enligt Svensson/Kastman kan fruktköttet vara lite rosa.

    Katja har jag själv ett träd av. Mycket stämmer, men samtliga mina frukter är betydligt mer koniska och dessutom uppvisar mina frukter rosa färg i fruktköttet vid foderröret.

    Röd Astrakan ska ha grönaktig grundfärg vilket inte stämmer.

    Mest lika enligt resonemanget ovan är Katja och Mio. Båda är avkommor av Worcester Parmän, dvs. det är möjligt att det faktiskt är Worcester Parmän, som ju också är ganska lik. WP är dock i likhet med Katja ganska konisk, vilket jag inte får intrycket av bilderna ovan. Därför blir min gissning Mio på grund av den runda formen. (Utifrån foderröret kanske jag hade gissat på Katja).

    Det hade varit bra att få se ett horisontellt snitt av kärnhuset, även om det just i det här fallet inte kanske hjälpt, eftersom kärnhusen för Mio, Katja och WP är väldigt lika.

    SvaraRadera
  2. Det är jätte lurigt att hitta ett namn på detta äpple eftersom jag tror att ni har ett antal rätt ovanliga sorter. Om jag ändå försöker gissa så tror jag ändå på Discovery och det baserar jag på formen, skalpunkterna och kärnhuset.

    SvaraRadera
  3. Jag har ett Discoveryträd och mina frukter är väldigt annorlunda dem på bilderna. Discoverys form är mer plattrund, täckfärgen ljusare röd, grundfärgen gulgrön, mycket rost i skafthålan, rosa-rött fruktkött. Dessutom går Discoverys foderrör längre in i kärnhuset än på bilderna ovan.

    SvaraRadera
  4. Svar från Görel: Ingen gissade rätt men så var det också ganska svårt. Det handlade om en äldre sort: Ölands Kungsäpple som är Ölands landskapsäpple. Har viss likhet med Katja.

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Den kommer ju rätt långt bak i boken och då har ju hjärnan tröttnat lite på jämförelser.

    I bokens teckning förefaller foderröret gå längre in kärnhuset än på bilderna ovan. Dessutom verkar kärnorna rundare på teckningen än på bild.

    SvaraRadera
  7. Nej, det är alltså Ölands Kungsäpple. Liknar Royal Gala i storlek och form men är rödare.

    SvaraRadera