lördag 8 oktober 2016

Gascoyne Scarlet

Ser bananer från ett och samma bananträd olika ut olika år? Jag vet inte, men att äpplen kan variera mycket år från år är ett faktum. Det försvårar när man vill lära sig äppelsorter -- räkna med tiotusen timmar -- och gör det knepigt att bestämma äpplen som människor lägger fram på mitt bord.

För några år sedan fick jag några stora, gröna äpplen från Lidingö att bestämma. Jag hade aldrig sett den sorten förut och kunde inte förstå vad det var.  I måndags fick jag se frukten igen och det var svårt att tro att det var samma äpple -- nu hade det skönt färgade kinder och jag kände igen det som Gascoyne Scarlet, ett stiligt engelskt äpple uppdraget av en mr Gascoyne i Kent på 1800-talet.

Stiliga Gascoyne Scarlet
Ägaren säger att äpplet brukar vara grönt, han är överraskad av den praktfulla färgsättningen i år som kan bero på sommarens myckna soltimmar och att skuggande träd i närheten har tagits bort. 

Sol påverkar äpplets utseende, men det kan också regn göra. Om sommaren bjuder mycket nederbörd och trädet står på en dåligt dränerad plats, blir det oundvikligen en dålig utveckling. 


2 kommentarer:

  1. Hej. Anledningen till olikfärgningen kan vara så simpel att ett solfattigt år sammanfaller med ett för tät träd. För att få den vackra röda "prickiga" färgen bör trädet hållas glest beskurit.
    Har själv just ett sådant i min trädgård. Ympad på vildstam blir färgen tydligen bättre än på träd ympade på B9.

    SvaraRadera
  2. Bra råd till alla med Gascoyne Scarlet: Håll trädet väl beskuret så att solen når fram till frukten om du inte vill ha gröna äpplen!
    Regeln om att beskära och hålla träden glesa gäller för övrigt alla äppelträd.

    SvaraRadera