söndag 30 oktober 2016

Doktorns höjdaräpple

Tänk att ha en engelsk trädgård. Så som den i Vassboparken mellan Falun  och Borlänge. Det kräver mer utrymme än de flesta av oss har, men ett engelskt hörn går att ordna. Där planterar vi ett äppelträd och ympar sedan in en hoper goda engelska sorter. Det finns att välja på. Som vän av renetter väljer jag Cox Orange, Ribston, Blenheims Renett, Egremont Russet och Charles Ross.Och förstås underbara Ashmead´s Kernel, på bilden ovan. Äpplet har jag fått av anglofilen Olle Ridelius som skaffat in sorten till Vassboparken. Det här äpplet drogs upp från kärna av en doktor Ashmead i Gloucester, England, omkring år 1700.

Det känns högtidligt att äta doktorns äpple. Har smak av jordgubbe, menar Olle och ja, G och jag håller med. Vi borde nog ha väntat två veckor till men kunde inte hålla oss utan skar upp  presentäpplet i går: det fasta gula köttet var saftigt, krasigt och välsmakande.

Intresserade kan få ympkvistar från Vassbo trädskola.

6 kommentarer:

 1. Låter som ett gott äpple, doktorsäpplet, och jag antar att det är ganska härdigt då det växer i Dalarna? Så undrar jag , finns det någon lista över astrakaner, kalviller och renetter? Vad tycker du är bäst med renetter? Trevligt att fälja din blogg! tack/Monica

  SvaraRadera
 2. Ja, jag antar att äpplet trivs upp till zon 4 i alla fall. Vad som är bäst med renetter? Allting är bäst med renetter! Återkommer till detta i bloggen.

  SvaraRadera
 3. Vilken inspiration! Har länge funderat på Ashmead's Kernel, nu blir det definitivt en ymp till våren. Håller med om renetters förträfflighet och hoppas mina Egremont Russetympar ger frukt nästa år. Tur att man kan frossa i Ribston i många veckor till!

  SvaraRadera
 4. Tänk att du har Egremont Russet. Nu blir jag avis. Det äpplet står på min önskelista. Varifrån fick du din ymp?

  SvaraRadera
 5. Jag beställde från fruitandnut.ie. Köpte även St Edmund's Russet. Egremont har jag ympat in i ett träd som har lite kräfta, om det ändå är ok kan jag skicka en kvist i vinter.

  SvaraRadera
 6. Tack snälla, men jag kommer att beställa från Fruit and Nut! Tittade in på deras hemsida och de har ju diverse roliga ympar att sälja.

  SvaraRadera