söndag 7 oktober 2018

Kan detta vara Grand Richard?



Ett äpple som har gäckat många är Grand Richard. Finns det äpplet fortfarande i odling, har vi frågat oss. Olof Eneroth ger sorten högsta lovord  i sin pomologi: "Vi våga anse denna sort såsom en af de högsta utvecklingsformer, hvartill äpleträdets frukt hunnit drifvas af odlingen. Han fortsätter så här: "Rikare och ädlare balsamisk  kryddsmak och vällukt känna vi ej hos något äple eller frukt om icke den hvita Vintercalvillen hvilken dock alls icke fördrager vårt klimat".


Grand Richard, som Eneroth kallar Danskt Hallonäpple, illustreras med tre svartvita teckningar som visar äpplet i genomskärning: lodrätt och horisontalt. Man ser ett kärnhus med bara fyra kärnrum och Eneroth skriver "Ett eller annat bland kärnhusrummen felslår ofta".

För några år sedan fick vi fyra ympar av vad som uppgavs vara Grand Richard av en vän. I år har alla ymparna burit frukt och vi kan konstatera att tre av dem bär identiska, stora, rundade äpplen. Det vill säga att det är inte Grand Richard/Danskt Hallonäpple.

Den fjärde ympen däremot har gett röda, åsiga frukter som, fast rödare (men i år är alla äpplen mycket röda), liknar äpplet på de bilder av Danskt Hallonäpple Olof Eneroth uppdrog åt Bertha Wernquist att måla 1861 (har aldrig publicerats men finns att se jämte många andra äppelbilder av samma konstnär på Kungliga biblioteket i Stockholm). Latorp står det på antecknat nedtill på den ena bilden så vi kan anta att det var på Latorps gård i Närke som Eneroth hämtade sorten.

Målningen av det genomskurna hallonäpplet visar ett vitgult fruktkött med röda skiftningar i köttet av ett slag som jag aldrig tidigare har sett hos ett äpple. Precis samma egendomliga röda skiftning ser jag hos vårt nyskördade äpple. Det är synd att Eneroth ger så kortfattad beskrivning i sin pomologi, man kan inte följa den och vara säker på sorten. Våra äpplen är omogna och smakar inte mycket än.

H C Bredsted skriver om Grand Richard i sin Haandbog i dansk Pomologi  från 1893. Han uppger att äpplet är uppskattat och vida spritt i Danmark. Köttet är vitt och pomologen säger inget alls om röda skiftningar eller felslagna kärnrum. Läsaren får veta att kärnhuset kan ha olika former liksom kärnrummen samt att frukten mognar allt eftersom och kan plockas från början av september.

 Ja, är det Grand Richard som jag har i min hand?  Omöjligt att veta. Men jag lutar åt det.

 

5 kommentarer:

  1. Väldigtt likt, men jag skulle vilja veta hur många kärnrum som äpplena på ympen har? Fyra eller fem? Fyra är ju ganska ovanligt.

    Foderröret på bilden ser större ut än på teckningen.

    Enligt Ortsnamnsregistret finns det nio orter som heter Latorp: Fyra i Närke, två i Västmanland, två i Småland och en i Västergötland.

    SvaraRadera

  2. Foderröret är avvikande,det är sant. Kanske kan det visa olika former, vi vet inte. I övrigt, se mitt inlägg i dag tisdag!

    SvaraRadera
  3. Hej Görel, Det er et vældigt interessant æble. Bredsted beretter, at æblet varierer en del for de forskellige kendetegn. Og træet er meget svagtvoksende.
    https://www.poha.dk/Frugtsorter/GrandB/GrandB.htm
    Grand Richard er eftersøgt som forsvundet i Tyskland og Danmark, men jeg har ofte tænkt, at den måske endnu kan findes i Sverige.
    Om du vil, kan jeg kontaktes på Museum Oldemorstoft, www.oldemorstoft.dk
    Med hilsen
    Mads Mikkel Tørsleff

    SvaraRadera
  4. Hej, har försökt mig på att ge mig in i sökandet efter Grand Richard.
    Tråkigt att det är så svårt att bekräfta huruvida det är.
    Detta är vad kyrkoherde P.A. Arnman skriver om sorten:

    "Om föregående sort icke är särdeles allmän, så är denna
    det ännu mindre. Förekommer å ett och annat ställe, där
    man kunnat bereda det en fördelaktig, god plats. Ty den i
    hög grad fina, ädla frukten fordrar en sådan. — Har ock
    blivit kallad “Danmarks Kalvill.”
    Frukten är medelstor, eller något däröfver; formen högbyggd,
    afsmalnande uppåt; omkretsen nära rund; ytan glatt, fin,
    grönhvit å botten med mörkröd färg ä solsidan och bandlik
    strimning; köttet ovanligt fint, hvitt, doftande, med utmärkt
    balsamisk kryddsmak. I väl utbildadt skick är frukten en af
    de ädlaste, som finnas. Frukten är af 1 rang: den mognar i sept. okt. ock håller sig till i jan. febr., olika under olika årgång.
    Trädet är ej starkväxande, spensligt, kar utbredd krona,
    utspärrade grenar; är härdigt i södra Sverige ock på mera
    gynnsamma platser i mellersta; medelmåttigt bördigt. — Trädet
    fordrar lätt, god jord ock varmt, skyddadt läge. — Kan erhållas
    från Linköpings Trädgårdsförening, Exper.-fältet m. fl. st."

    Sålunda icke en särdeles vanligen förekommande sort vid sekelskiftedt.
    Mvh
    Markus

    SvaraRadera
  5. Tack! Intressant att läsa Arnmans text. Visste inte att sorten kallats "Danmarks Kalvill". Eneroth kallade den "Danskt Hallonäpple"; kärt barn har många namn. Med så många fina egenskaper undrar man varför det äpplet inte har blivit mer spritt.

    SvaraRadera