söndag 14 oktober 2018

Passa-på-tiden

Det här är passa-på-tiden. Passa på att ta ned dina äpplen för snart är den ljuvliga brittsommaren över och frosten slår ned i träden. Passa på att njuta flera härliga nyskördade äpplen varje dag. Men pass på att inte äta för många på raken eftersom det osvikligt ger magont.

Ät äpplen och lev längre. Stod det i Aftonbladet i går. Jag vill gärna tro på det. En ny studie från University of Minnesota visar att antioxidanten fisetin som finns i äpplen  (men även i jordgubbar, lök och gurka) bromsar åldrandet eftersom den hjälper kroppen att "städa bort" döda celler.

Kroppen byter hela tiden gamla celler mot nya. Hos unga människor rensar immunförsvaret bort alla döda celler raskt, men när vi blir äldre går städningen långsammare vilket kan ge upphov till inflammationer som kan leda till svåra sjukdomar som cancer.

Nu har forskarna i en studie på äldre möss sett att behandling med fisetin gav bättre hälsa och ett längre liv. Det som gäller för möss brukar också gälla för människor. Jag sträcker mig efter ett Cox Orange till.
För första gången har vi fått frukt på vårt träd av sorten Ashmeads Kernel. Dr Ashmead i Gloucester drog upp sorten runt år 1700 men det här finsmakaräpplet började spridas i England först vid mitten av 1800-talet. Jag plockar frukten nu och låter den ligga en månad. Planerar att servera doktorns äpple tillsammans med cheddarost och valnötter. .....


2 kommentarer:

  1. Det finns många nyttigheter i äpplen. För en tid sedan förundrade jag mig över att många dricker utspädd äppelcidervinäger som hälsodryck och att hälsobutiker säljer olika äppelciderpreparat. Är det bara kvacksalveri eller finns det vetenskaplig grund för att äppelcidervinäger är bra? När man undersöker frågan framkommer det att den verksamma substansen som man vill åt är äppelsyra . Den finns inte bara i äppelcidervinäger, utan även i äpplen. I människokroppen finns den i viss mån, eftersom den ingår i cellernas citronsyracykel. Den finns artiklar som bl.a. påstår att den skulle vara bra för:
    - att förbättra matsmältningen
    - att förbättra huden
    - att motverka smärta
    - att ge energi
    - att öka uthålligheten
    - att motverka artrit.

    Utan att gå djupare in på det verkar det dessutom finnas vetenskapliga artiklar som belägger vissa positiva effekter.

    SvaraRadera
  2. Ända sedan antiken har det hävdats att äpplen är bra för hälsan. Idag visar många stora undersökningar att det verkligen förhåller sig så. Dagligt intag av äpplen kan hjälpa till att förebygga svåra sjukdomar. Som jag skrev i ett inlägg den 22 februari 2015 har forskare t ex funnit att personer som äter 200 g äpple plus 200 g spenat om dagen har högre kväveoxidstatus i blodet vilket ökar blodflödet och stärker blodkärlen, något som gynnar hjärta och hjärna.

    SvaraRadera