tisdag 16 oktober 2018

Mer om Grand Richard




Det var med spänning som G och jag såg Krister - som beställde vår ymp från Blomstergården i Danmark för några år sedan - skära upp vårt sista, granna Grand Richard-äpple. Skulle det ha ett perfekt kärnhus? Ja, alla fem kärnrummen var på plats även om de var olika stora.

Vi smakade på äpplet: gott men fortfarande väl syrligt. Jag kan tänka mig att detta är ett äpple att pigga upp november med.

6 kommentarer:

  1. Hej Görel !
    Har tre ryska äppleträd; Dzin, Presidentii och Arbat som planterades 2013 på min kolonilott hos Söderbrunn i Stockholms äldsta kolonilottförening. I år blommade och bar frukt Dzin och Presidentii där den sista var mogen redan i slutet av augusti med stora,saftiga och syrliga äpple med grön grundfärg och tre veckor senare äpplena från Dzin som var mindre i storle än President men vackra och syrliga i smaken. Läget är zon 2-3 och substraktet är lera från Mälardalen. Arbat har varken blommat eller burit frukt än. Vissa blad i de nedersta partier visar tydlig nervaturen. Kan detta vara tecken på borbrist och hur kan detta korrigeras ? Har också en Suncats ympad på MM 106 planterade 2017 och som gav några fina och stora äpple, söta och saftiga. Alla har fått en gödselgiva i form av kogödsel under våren men har inte gödslat de förut mer ön kanske lite benmjöl. Har en annan fråga till dig nämligen om du kunde guida i konsten att beskära ett äpple som jag skaffade under pågående höst. Det är en Rubinola ympad på A2 och som var otrolig fin formad från början att jag endast behövde avlägsna en kvist innan den placerades mot spaljen. Att spaljera är en konst som håller på att försvinna bilket är en synd. Själv är jag praktiserande socionom och utbildad trädgårdsmästare via Säbyholm skola idag försvunnen.
    Med vänliga hälsningar
    Sergio Vergara Robello
    181017

    SvaraRadera
  2. Du har haft fin framgång med alla dina pelarträd utom Arbat som tjurar. Det är svårt att tro att en visst litet område på din kolonilott -- just där Arbat står -- utmärks av borbrist. Kanske är Arbat känslig för lera och du behöver förbättra jorden genom att gräva ned kompostjord och mull? Min erfarenhet är att vissa äppelträd, av vilken sort som helst, kan låta vänta på sig länge.

    Jag är tyvärr inte duktig på beskärning av spaljéträd men jag beundrar alla som med stor omsorg formar fina träd mot en vägg eller mur.

    SvaraRadera
  3. Sergio: titta på bilden av Lennart Svahns vackra äppelspaljé inlagd den 14 maj 2017. Man blir avundsjuk. Men kan han, så kan du.

    SvaraRadera
  4. Arbat är en ganska härdig sort. Enligt Blomqvist härdig till zon V, så härdigheten borde inte vara något problem.

    Jag har själv en pelar-Arbat som står i styv lera och den bär frukt. Dock blir frukterna ganska små.

    Generellt har jag märkt att pelarsorter kan vara lite tjuriga och bär inte alla år. Du skulle kunna prova att byta plats på trädet. Ett annat knep som jag använder på känsliga pelarsorter är att lägga säckväv runt på vintern. Då skyddar man fruktknopparna mot temperaturväxling och uttorkning. Ett vanligt problem för många äppelsorter är att temperaturen svänger för mycket på vårvintern. I värsta fall kan temperatursvängningarna förstöra alla fruktknoppar.

    Ofta står pelarsorter på den svagväxande MM108 eller B-118, vilket innebär att de har små rotsystem. Litet rotsystem innebär att man måste vattna. Om man inte vattnar kan det hämma trädet på många olika sätt. Därför vattnar jag mina pelarsorter riktligt.

    SvaraRadera
  5. Hej Görel !
    Egentligen alla ryska pelaräppleträd borde betraktas som smala träd som blir 3 mt. långa och ung. 40 cm. bredda. Samtliga har visat en tendens att bilda tre kronor eller tre nivåer från skillnad till de s.k ballerinaträd t.ex Bolero som via korta sporrar bär frukten längs stammen. De ryska pelaräpple bär frukt på korta sporrar som är alltid vågrätta och som växer från helt lodrätta grenar som växer paralellt med den huvuda stammen. Min Suncats beter sig som en klassisk ballerina d.v.s. bär frukt längs stammen och mycket korta sporrar.
    Jag har en fråga men du kanske hanterar endast frågor gällande kärnfrukt och inte stenfrukt som frågan nämligen handlar om men du får gärna säga om du kan eller ej.
    Vänliga hälsningar
    Sergio Vergara 181023

    SvaraRadera
  6. Jag kan lite om äpplen men inte mycket annat tyvärr ....

    SvaraRadera