lördag 27 oktober 2018

Mer om Cellini

Jag visade nyss bilder på det engelska äpplet Cellini. Sedan dess har jag fått några frågor om äpplet.

Hur vanligt är Cellini i Sverige? Och i världen? 
Svår fråga men eftersom det är en gammal sort med ursprung i England, tidigt 1800-tal, och har varit mycket populärt där, kan man tänka sig att äpplet förekommer i många äldre engelska trädgårdar. 

I Sverige har sorten odlats sedan omkring 1880 och varit rätt så spridd. Man stöter på Cellini lite här och var men den kan inte kallas helt vanlig. När vi tidigare bodde i Sollentuna fanns där ett träd tre minuters gångväg från vårt hus och samma sak här i Sigtuna, vi har ett träd på nära håll intill ett hus som verkar vara från 30-talet.

Cellini spreds även i Norge och Danmark från slutet på 1800-talet och sorten finns upptagen i Norsk Pomologi av Per Stedje och Olav Skard från 1939. Cellini finns även med i Danmarks frugtsorter av A Pedersen från 1950. Pedersen skriver att äpplet hamnade på svarta listan ett tag men blev sedan åter populärt i Danmark. Han skriver också att ”dets Ydre naesten er for straalende i Forhold til den indre Vaerdi.” Äpplets kvalitet motsvarar inte dess sköna utseende!

Men jag tycker att det är ett förträffligt äpple: vackert, användbart och hållbart. Jag har träffat människor som svär på att det är Cellini och inget annat äpple än Celliini som man kan använda till julens sillsallad.

Hur länge kan man förvara Cellini? 
Cellini kan lagras till och med mars i normala fall. I år har den extrema sommarvärmen drivit fram äpplena till tidigare mognad. Resultatet är lösare kött och kortare lagringstid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar