söndag 28 oktober 2018

Gissa äpplet - 8



Ute på promenad i går plockade jag det här äpplet (om ett träd sträcker grenarna över staketet så långt ut att jag når dem ser jag det som en inbjudan att plocka kvarsittande frukt).
 

Jag kan påpeka att äpplet brukar vara mer rödskaligt än detta. I övrigt finns alla karaktärer på plats. Femkantig form. Tillbakavikta, spetsiga foderblad. Medelstort. Slätt skal. Vitt kött. Saftigt.  Men skaftet är ovanligt långt.

3 kommentarer:

  1. Ingen vågade komma med ett förslag. Det var inte heller så enkelt. Detta är Alice (trots att skaftet, som jag påpekade, är ovanligt långt och foderröret kunde ha varit lite större).

    Men är inte Alice ett äpple som man plockar i augusti? Jovisst men jag ville visa på att man ofta ser fräscha, senmognande exemplar av sommarsorter långt efter deras egentliga säsong: Röd Astrakan, Stor Klar Astrakan, Vit Astrakan med flera.

    SvaraRadera
  2. Jag plöjde Svenska äpplen framlänges och baklänges ett antal gånger utan att hitta något bra uppslag. Jag fastnade några gånger på Alice, men "mognadstid och kort hållbarhet" tog emot, så gjorde också "röd ton vid foderröret", såväl som "... röda kärlsträngar".

    En fundering: Alice m.fl. ska ha ritsade väggar i kärnhusen. Jag försöker förstå den karakteristiken. Har googlat runt efter bilder, men utan bra resultat. Har kommit fram till att det på engelska heter "ribbed endocarp", men inte heller de orden ger några bra träffar. Vore intressant om du kunde publicera några bilder på olika kärnhuskarakteristik.

    SvaraRadera
  3. Önskar att min kamera vore riktigt bra på närbilder. Men jag kan ändå ha som ett mål att samla bilder på olika slags kärnhus och lägga på bloggen.

    Med ritsade väggar menar jag kärnrumsväggar som ser ut att vara slitsade med något vasst. En sort kan ha svagt ristade väggar, andra sorter kan vara så kraftigt ritsade att väggen ser uppsprucken ut. Återigen andra har kärnrumsvägar som är släta, hela. Återkommer i ämnet framöver.

    SvaraRadera