fredag 5 oktober 2018

Gissa äpplet - 4



Nu blir det svårt. Frukten kommer från ett gammalt, stort, högt träd med stora, gulgröna frukter (det största äpplet på bilden väger 275 g) vid Prästgatan i Sigtuna. Smakligt, krasigt, saftigt kött. Just dessa äpplen visade inte täckfärg men det kan finnas.

Kärnhuset syns nästan inte på bilden men det är lökformat. Ledtråd: av kärnorna är bara några få välutvecklade.

Både foderhålan och skafthålan har ett visst djup.

10 kommentarer:

  1. Lurigt äpple. Det är många sorter som passar in och jag tycker det är hårfina detaljer som skiljer. Med tanke på vad ändå nämner i texten så tror jag detta är ett Bramley.

    SvaraRadera
  2. Ja, det här är onekligen lite svårt, och jag har svårt att hitta en hundraprocentig träff. Men så här har jag gjort:

    Jag tog fram en bruttolista, som kan vara intressant att se:
    - Cludius höstäpple
    - Ecklinville
    - Filippa
    - Flädie
    - Gul Richard
    - Rudaäpplet
    - Stenkyrke
    - Södermanlands kalvill
    - Transparente de croncels.

    Och så här skulle jag vilja rangordna sannolikheten, med tillägg av vissa resonemang:

    1. Ecklinville: Det mesta stämmer sånär som att äpplet på bilden har ett mittrör i kärnhuset. Det ska inte Ecklinville ha. Ett annat problem är det i texten står "smakligt". Anton Nilsson skriver "utan sötma och arom"; Svensson/Kastman skriver samma, medan Näslund skriver "svagt sött..., rätt god arom". Få kärnor är ingen sortbeskrivning som antyder.

    2. Stenkyrke har åsar runt foderhålan och svagt femkantigt- Formen mer plattrund. De flesta bilder har mer täckfärg. Så, den stämmer dåligt.

    3. Transaprente de Croncels. Ska ha olivgrönt skaft. På bilden är skaftet brunt. Ska ha knölar runt foderhålan, vilket jag inte kan se på bilderna.

    4. Södermanlands kalvill: Mycket mer plattrund. Stort kärnhus. Grönt skaft. Åsar. Glasigt. Ja, mycket som inte stämmer.

    5. Cludius höstäpple. Ska ha mycket större kärnhus.

    6. Filippa: Ska ha större och öppnare kärnhus. Ska ha åsar och är femkantigt.

    7. Gul Richard: Stämmer dåligt med bilder tidigare publicerade på bloggen. Ska ha åsar och vara femkantigt. Gröna skalpunkter.

    8. Flädie: Öppnare kärnhus. Har själv tillgång till ett Flädie och de äpplena är helt smaklösa. Plattrund, åsar.

    9. Rudaäpplet. Sparsamt beskriven. Men ska ha åsar och vara kantigt. Runt kärnhus. Glasigt.

    Nej, svårt att hitta en hundraprocentig träff. Men Ecklinville verkar mest lik och blir därför min gissning.

    Kanske kan vara något av dess förväxlingsäpplen: t.ex. Aspa eller Frösåker.

    SvaraRadera
  3. Detta var inte så enkelt. Men avsikt var att karaktärerna stort träd, stora, saftiga äpplen och få välutvecklade kärnor skulle leda tanken till att det måste vara en triploid äppelsort.

    Det var också Jonas inne på. Han gissade på Bramley men det är ett plattrunt äpple. Äpplet på bilden är Rhode Island Greening. En ovanlig sort i Sverige idag. Sorten ska ha uppstått på Rhode Island 1748 och infördes till vårt land under 1800-talet. Ett gott, krasigt, saftigt äpple.

    SvaraRadera
  4. Ett tips inför fortsatt "gissa äpplet" är att döpa bildfilerna till något mer diskret. Nu ser man om man kikar på bildfilen att de heter rhode island. =)

    Mvh Emil

    SvaraRadera
  5. Tack för tipset! Nu lärde jag mig något.

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Jag skrev en kommentar härom dagen men det verkar som den inte kom in. Jag undrar om ni äppelkunniga har något tips på nån sida eller någonstans man kan vända sig för att få veta vilken sorts äpplen man har? Vi har ett jättestort gammalt äppelträd på vår tomt med otroligt goda äpplen, särskilt för mustning men även att äta. De påminner mycket om äpplena här på bild. Vårt hus ska snart rivas och vi kommer att bli tvungna att flytta härifrån. Jag kommer dock försöka skaffa ett sådant träd i framtiden. Har ni några tips vart man kan vända sig?

    Mvh
    Kicki

    SvaraRadera
  7. Jag gick bet på skalpunkterna. På bilden är de inledningsvis gröna för att i lite mer mogen form se röda ut. RIG ska ha ljusa skalpunkter med grön halo i grundfärgen, och ljus täckfärg.

    Senare läste jag i Engelbrechts pomologi att Ecklinville bara ska ha en kärna per kärnrum, så även det stämde liksom in på beskrivningen.

    Svar till Kicki:
    Klipp av några vattenskott i januari-februari. Lägg dem i en plastpåse i kylen. I april köper du grundstammar och lite elastisk laboratoriefilm (s.k. parafilm) (sämre alternativ är vulktejp). Sedan läser du på nätet om hur man ympar och vips har du framställt ett likadant äppelträd.

    För att bestämma sort kan du börja med Nordiska museets äppelapp. Den bygger på systematiken i Anton Nilssons pomologi. Ett alternativ är att besöka någon av alla äppeldagar som hålls varje höst på olika platser i landet. Där finns proffs som kan bestämma din sort.

    SvaraRadera
  8. Tack Tomas! Jag ska verkligen försöka få med mig ett skott från trädet. Jag provade äppelappen tidigare och det närmaste jag kommer är Gul Richard, men jag vet ju inte om det stämmer riktigt. Ska se om jag kan hitta någon plats för äppeldagar. :)

    SvaraRadera
  9. På Sveriges Pomologiska Sällskaps hemsida finns kontaktuppgfiter till en rad proffs som kan bestämma ditt äpple. Kanske kan du mejla dem några bilder. Ta en bild uppifrån, en bild nerifrån, några från sidorna. Skär sedan vertikalt och ta bild. Skär ett äpple horisontellt och ta bild. Och, glöm inte bilder på kärnorna; de är viktiga. Länk till listan:
    SVEPOM sortbestämmare

    Gul Richard kanske är en bra gissning. Det är ett gott äpple, vilket inte alla äpplen är. Filippa är ett förväxlingsäpple. Det finns bilder på det i detta forum och på många andra ställen på internet.

    SvaraRadera
  10. Tack igen Tomas för bra tips! Jag ska maila några av pomologerna och se vad dom säger. Får gå ut och plocka ihop lite äpplen i morgon och skära och fotografera. :)

    SvaraRadera