
Ett äpple som har gäckat många är Grand Richard. Finns det äpplet fortfarande i odling, har vi frågat oss. Olof Eneroth ger sorten högsta lovord i sin pomologi: "Vi våga anse denna sort såsom en af de högsta utvecklingsformer, hvartill äpleträdets frukt hunnit drifvas af odlingen. Han fortsätter så här: "Rikare och ädlare balsamisk kryddsmak och vällukt känna vi ej hos något äple eller frukt om icke den hvita Vintercalvillen hvilken dock alls icke fördrager vårt klimat".
Grand Richard, som Eneroth kallar Danskt Hallonäpple, illustreras med tre svartvita teckningar som visar äpplet i genomskärning: lodrätt och horisontalt. Man ser ett kärnhus med bara fyra kärnrum och Eneroth skriver "Ett eller annat bland kärnhusrummen felslår ofta".
För några år sedan fick vi fyra ympar av vad som uppgavs vara Grand Richard av en vän. I år har alla ymparna burit frukt och vi kan konstatera att tre av dem bär identiska, stora, rundade äpplen. Det vill säga att det är inte Grand Richard/Danskt Hallonäpple.
Den fjärde ympen däremot har gett röda, åsiga frukter som, fast rödare (men i år är alla äpplen mycket röda), liknar äpplet på de bilder av Danskt Hallonäpple Olof Eneroth uppdrog åt Bertha Wernquist att måla 1861 (har aldrig publicerats men finns att se jämte många andra äppelbilder av samma konstnär på Kungliga biblioteket i Stockholm).
Latorp står det på antecknat nedtill på den ena bilden så vi kan anta att det var på Latorps gård i Närke som Eneroth hämtade sorten.
Målningen av det genomskurna hallonäpplet visar ett vitgult fruktkött med röda skiftningar i köttet av ett slag som jag aldrig tidigare har sett hos ett äpple. Precis samma egendomliga röda skiftning ser jag hos vårt nyskördade äpple. Det är synd att Eneroth ger så kortfattad beskrivning i sin pomologi, man kan inte följa den och vara säker på sorten. Våra äpplen är omogna och smakar inte mycket än.
H C Bredsted skriver om Grand Richard i sin
Haandbog i dansk Pomologi från 1893. Han uppger att äpplet är uppskattat och vida spritt i Danmark. Köttet är vitt och pomologen säger inget alls om röda skiftningar eller felslagna kärnrum. Läsaren får veta att kärnhuset kan ha olika former liksom kärnrummen samt att frukten mognar allt eftersom och kan plockas från början av september.
Ja, är det Grand Richard som jag har i min hand? Omöjligt att veta. Men jag lutar åt det.