söndag 7 augusti 2016

Ingegerd Råmans astrakanäpple

Nationalmuseum har stängt för renovering. Istället har man hyrt in sig med utställningar på andra ställen i Stockholm. På Kulturhuset visas just nu glas och keramik av den kända Ingegerd Råman. Här och där i lokalen kan man se intressanta videofilmer med intervjuer där konstnären talar om sitt arbete.


Det matta, blästrade glasäpplet ovan gjorde hon 1997 på beställning av Benny Andersson som ville ge alla medverkande i uppsättningen Kristina från Duvemåla en minnessak. Under ett blad på äpplet  skymtar en svart kärna.

Ingegerd Råman berättar att hon besökte trädgårdsmästare Lars Krantz, då på Rosendals trädgård, och fick låna en äppelbok för att läsa om astrakaner. Det måste dock vara ett tag sedan hon läste Vilhelm Mobergs bok om Kristina och Karl-Oskar för hennes återgivning av berättelsen som vi får höra på utställningen är inte helt rätt.

Så här var det: Kristina skrev efter astrakankärnor från sin svenska hemby Duvemåla till det nya hemstället i Minnesota. Trädet växte och blommade. Men Kristina blev svårt sjuk och när hon låg döende fick hon det allra första äpplet från trädet i handen, förde det till näsan och kände doften varefter äpplet föll ur hennes hand....

Vill säga stort tack till Isabella  (som jag inte har efternamnet på) för en välkommen äppel-hälsning.
Önskar dig välkommen till Pomonas rike och, framförallt, snabb bättring! Berätta för mig senare när du har hittat Västergötlands Kardinal!
Äppel, päppel, pirum, parum...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar