söndag 21 augusti 2016

Alla olyckor kommer inte på en gång


Jag blir glad varje gång jag ser en rönn stå full med fruktklasar. Vi som varit med ett tag minns de där förfärliga åren när rönnarna inte blommade och rönnbärsmalen, i brist på rönnbär att lägga ägg i, fördärvade varje äpple i landet. Sådana år fick man ställa in alla äppelutställningar för människor hade inga anständiga frukter att visa upp. Nu blommar rönnarna varje år -- något gott har det varmare klimatet haft med sig -- och äpplena klarar sig. Dock, erfar jag, ser det inte ut så i våra norrländska landskap, där är rönnbärsmalen fortfarande ett hot mot frukten. 

Det finns annat som kan drabba frukten. Som svampsjukdomarna skorv och monilia. Mitt älskade Mantet-träd har tyvärr blivit ett viste för både dessa svampar och vi får knappt en enda vacker frukt på trädet.


Suislepp, knappt moget i dag
Fast man brukar säga så, kommer inte alla olyckor på en gång och inte i alla träd. Jag har ännu inte sett ett enda näste med äppelspinnmal-larver som det var så mycket av förra sommaren. Suislepp bär fint och frukterna är stora, har bara få angrepp av skorv. Likaså ser Hampusäpplena på vårt lilla träd fina ut, vi plockar dem idag.
Hampus. moget nu
Längtar efter att smaka Sickelsjö vinäpple men får nog vänta ett par veckor till, jag vill gärna att de ska glasa lite. Så här vackra är de idag:
Sickelsjö vinäppleInga kommentarer:

Skicka en kommentar