lördag 13 augusti 2016

Äpplen som glasar

Fråga: 
Många människor verkar mena att glasäpple är synonymt med Transparente Blanche. Hur ser du på det? 
Henrik

Hej Henrik!

Många äpplen har en tendens att “glasa”, få genomskinligt kött. Alla sådana äpplen kallades förr gärna “glasäpplen”. Fenomenet är inte helt klarlagt, men när cellerna spricker och cellsaft rinner ut till cellmellanrummen ser köttet genomskinligt ut. Äpplena får då ett ännu större njutningsvärde -- tänk ett glasigt Oranie -- men hållbarheten minskar.

Exempel på glasäpplen: Gyllenkroks Astrakan, Hampus, Husmoder, Oranie, Kalmar Glasäpple, Holsteiner Cox, Charles Ross, Rossvik, Krusenberg, Gyllene Kitajka, Arreskov, Noors Glasäpple, Villands Glasäpple, Sickelsjö Vinäpple, Stor Klar Astrakan, Vit Astrakan och någon gång Åkerö (kallades förr Åkerö Glasäpple), Frösåker och Signe Tillisch.


Här ovan Sickelsjö Vinäpple, Närkes landskapsäpple, i dag den 13 augusti. Äpplet, som mognar om ett par veckor,  kommer att glasa och, som jag skriver i Svenska äpplen: "Att bita i ett moget, glasigt Sickelsjö Vinäpple kan liknas vid att dricka mörkgul äppelsaft av ädlaste slag".


4 kommentarer:

  1. Glasiga äpplen är underbara! Jag läste i en bok av Ibrahim Tahir att glasighet i odlingar i bl.a. Discovery och Aroma ses som en sjukdom som motverkas av kalciumgödsling. Mina Åkerö blir ofta glasiga och dom träden kommer aldrig få extra kalcium av mig!

    SvaraRadera
  2. Lyckans ost som kan skörda glasiga Åkerö!

    SvaraRadera
  3. Mitt kära lilla Åkeröträd hade ett av ca 20 äpplen som var lite glasigt. Får hoppas på fler nästa år. Det står i Närke så det kanske borde få en kompis från Sickelsjö? Tack för kunskapen!

    SvaraRadera
  4. Du kommer att vara väldigt glad åt Sickelsjö Vinäpple!

    SvaraRadera