lördag 13 oktober 2012

Sotfläckighet på äpplen

Har tagit ned favoriten  Cox Orange bara för att konstatera att efter nedplockning blev den till synes lovande skörden betydligt reducerad. En hel del äpplen var genomborrade av äppelvecklarlarver och fick kastas. I den här trädgården är det framförallt Cox Orange som äppelvecklaren dras till.

Vissa av äpplena visar också sotfläckighet, det vill säga sotaktiga beläggningar på skalet. I ett informationsblad från jordbruksverket läser jag att sotfläckighet och flugsmutsjuka (som ser ut som små svarta prickar på skalet) är ökande problem i norra  Europa och att problemen är störst på sena sorter i fuktiga lägen.
 
Sjukdomarna, som gynnas av kyla och regnigt väder, har tidigare betraktats som två olika svampsjukdomar men nu har det visat sig att ett komplex av minst 60 olika svampar skapar problemen.

Jag prövar att borsta de sotfläckiga äpplena med mjuk borste doppad i varmt vatten och lägger dem för sig för att sedan kunna använda dem först. Jordbruksverket skriver att angripna frukter torkar ut snabbare i lager.
 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar