lördag 13 oktober 2012

Gullpippin = Guldpipping

Kicki har skickat mig en äppelhistoria: En arbetskamrat  till henne tog med sig äpplen från Västerås förra året och sa att de hette ”Gullpippin”. Kicki googlade och letade på alla sätt  och kunde inte hitta sorten men hennes arbetskamrat var säker, gullpippin hette äpplena som var ganska små, gula, skiftande i rosa, sötfriska, ganska lösa i köttet.

I våras var Kicki med några vänner i Rosendals trädgård i Stockholm.  Äppelträden där är skyltade  och trädet som Kicki satt under var ett Gullpippinträd!

Tack för den söta historien! Pippin, pipping eller pepping är namn som man förr använde för att beteckna dels små äpplen, dels äppelsorter från träd som spontant kommit upp från en kärna. Cox Orange kallades på 1800-talet i England för "Cox´s Orange Pipping". Små gula frukter har kallats "guldpipping".

Downton Abbey är en älskad teve-serie.  Olof Eneroth skriver i sin pomologi från mitten av  1800-talet om tre slag av guldpippingar vars namn han stavar så här: Downton  Pippin,  Engelsk guldpepping och Tysk Guldpipping.





>
>
>

2 kommentarer:

  1. När drottning Josefina och den 16-åriga prinsessan Eugénie kom med häst och vagn från Skåne för att övernatta på Hooks herrgård i Småkand söder om Jönköping den 10 oktober 1846 så bjöds de vid ankomsten på frukt. Bland annat "Peppings äpplen från Härlingstorp" - det var värdinnan Henriette Gyllenhaal-Killanders släktgård i Västergötland. Från Henriette Killanders efterlämnade dagböcker och anteckningar, idag på Uppsala universitetsbibliotek. /Rolf Fredriksson

    SvaraRadera
  2. Dagen är lite grå och det halkiga väglaget gör att man drar sig för en promenad. Och så kommer det en så här rolig kommentar! Det tar bara 8 minuter att gå till Uppsala universitetsbibliotek så nu ska jag dit och beställa fram Henriette Killanders dagböcker och anteckningar! Hon kan ju ha skrivit mycket om sin äppelträdgård. Tack Rolf!

    SvaraRadera