söndag 24 februari 2019

Muskatrenett, godare än Cox Orange

Jag trodde att Cox Orange var det godaste äpplet men då hade jag inte smakat Muskatrenett. Ett äpple som i höstas gav frukt för första gången på en av våra ympar (från 2015) i höst och som vi provsmakade i går. 
Finsmakaräpplet Muskatrenett den 19 februari,
Äpplet, som kan stamma från 1700-talets Frankrike och ute i Europa går under namnen Margil, Never Fail, Small Ribston,  Reinette Musqée, Muskateller Reinette och Muskaten Reinette, liknar till utseendet Cox Orange. Det smakar också lite som Cox Orange bara en grad syrligare och därmed, i mitt tycke, ännu godare. 

Så här beskriver Joan Morgan och Alison Richards äpplet i "The Book of Apples": Intensely flavored, rich, aromatic, deep cream flesh. More delicate than Ribston, very like Cox, only more scented, exotic. Bunyard placed it in epicure´s top ten, but can taste metallic if deprived of sun. 

Olof Eneroth skriver så här om Muskatrenette i sin "Handbok i Svensk Pomologi": gulhvitt, fint, ädelt, af egendomlig, söt, svagt kryddig muskatsmak. Han nämner att det år 1863 både på Adelsnäs och Hörningsholm blev väl utbildat på spaljé och på stamträd.

Vi har haft tur. Våra exotiska Muskatrenetter smakar utsökt efter en lång solig sommar. Hoppas att den kommande sommaren ger lika mycket solsken så att det inte uppstår metallisk smak på denna pomologiska skatt.  
Schmidtbergers Renett 23 februari

 

En annan renett, från en annan ymp, debuterade också med frukt i höstas. Grenen med Schmidtbergers Renett gav tre rödgula frukter som vi provsmakade samtidigt med Muskatrenett. De förra var vackrare, hade slätare skal och smakade mycket bra men upp till samma gourmetklass som Muskatrenett nådde de inte.

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar