lördag 25 augusti 2018

Skorvfritt år

Nyss var G och jag med i radioprogrammet Odla med P1. Vi visade vår äppelträdgård för Ulla de Verdier och talade om vikten av kartgallring.  Äpplen, sa vi, ska inte sitta kind mot kind! I samma program svarade Maj-Lis Pettersson på frågor om skorv på potatis och hon berättade att skorv på potatis inte längre klassades som en svamp utan som en bakterie.

Hur är det då med skorv på äpplen? Är det fortfarande en svampsjukdom? Javisst, säger skorvexperten Boel Sandskär som jag ringde upp.

Svampsjukdomar på äpplen tilltar med ökad fuktighet. I år har sommaren varit extremt varm och torr. Därför är också våra Mantet-äpplen, som tyvärr ofta visar skorv, oerhört fina i år. Helt utan fula fläckar och det är en stor glädje.  

Mantet-träd lastat med mognande frukt

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

2 kommentarer:

  1. Konstigt nog har vi en del skorv i år, men bara små prickar. Sällan har vi problem med det, kanske för att det är norrut. Lobo brukar ex oftast vara jättefin, fast ifjol var det lite skorv. Vad tror du att det kan bero på i år? Trädet är välbeskuret och inte särskilt tätt och jag gallrar alltid karten hårt.

    SvaraRadera
  2. Så konstigt,jag förstår det inte alls. Kanske har du fått in nya, aggressiva typer av skorv. Du gör uppenbarligen allt du kan för att förhindra skorv och kan bara fortsätta med det och hoppas på det bästa.

    SvaraRadera