lördag 18 augusti 2018

Njuter sommaräpplen

Årets äpplen är sig inte riktigt lika. Jag går runt i Sigtunastiftelsens äppelträdgård och många välbekanta sorter ser främmande ut. Det kommer att bli knepigt för alla äppelbestämmare i höst. Du som planerar att komma och träffa någon av oss, minns att ta med 5 eller 7 äpplen av varje sort, annars blir sortbestämningen svår eller omöjlig!



Äpplena sitter i klasar likt vinbär i år,  sa en vän. Just så ser det ut i villaträdgårdarna där ingen har gallrat. Det ger kanske ett överdådigt intryck men äpplen i täta klasar blir små och mindre goda (solen kommer inte till som den ska) plus att det betyder risk för dålig skörd nästa år.

Vi bör beskära träden så att varje gren tål att bära den frukt den får men just i år, när skörden är stor på de flesta träden trots att vi har  gallrat, får man tänka på att stötta tungt lastade grenar så att de inte brister. G brukar ta en planka som han skär ett V i och ställer under grenen.

Vilket sommaräpple är det godaste? Svårt att säga när det finns så många. Sickelsjö Vinäpple är en  smakfavorit, därtill ett otroligt vackert äpple, kan liknas vid ett skönt poem. 
Sickelsjö Vinäpple
Våra Hampusäpplen är mogna nu, också det ett härligt äpple med löst, saftigt kött. Men som man brukar säga, skalet stannar i  munnen. En helt annan karaktär har Härnevi: ett fastköttigt, smakligt, ofta glasigt äpple.

Hampus
Härnevi

Min stora sommarfavorit alla gånger är förstås Mantet: doftar gott, smakar underbart, tunnskaligt, härligt saftigt, användbart till allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar