söndag 12 augusti 2018

Gul Richard kommer från Körchow

G har gjort ett besök på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien som ligger på Drottninggatan i Stockholm. KSLA har ett fint bibliotek där man kan hitta lite av varje. Den här gången kom G hem med ett par sidor från Tidning för trädgårdsodlare, juninumret 1897.  

Signaturen G. D.  skriver om äppelsorten Gul Richard som han kallar för en vintersort: mognar i december och håller till slutet av februari eller längre. I dag tycker vi annorlunda. Jag menar att äpplet mognar i november. Så snart skalet tagit gul färg smakar äpplet fantastiskt och hållbarheten sträcker sig till nyår, därefter changserar frukten (unga läsare: changsera betyder förfalla).

G. D. och jag är helt överens om äpplets höga kvalitet. Här står: Köttet svagt hvitgult, fast, saftigt, af en synnerligen ädel, aromatisk smak, som icke öfverträffas af något annat i vårt land på kalljord mognande äpples (...) Inom det naturliga pomologiska systemet står sorten otvifvelaktigt närmast calvillerna.
Gul Richard, Sigtuna den 12 augusti
Varifrån kommer Gul Richard? Moderträdet stod i byn Körchow nära Wirttenberg i Mecklenburg, får läsaren veta. Där upptäcktes sorten av pastorn Joh. Chr. Kliefoth vintern 1814 -1815 – jag kan gissa att han blev bjuden på sorten av någon som hade den i sitt äppellager – och det var pastorn som sedan spred ympkvistar av sorten. Hans son, som också blev en äppelintresserad prästman, lämnade 1856 uppgifter om upptäckten av Gul Richard till en månadstidskrift som utgavs av de tyska pomologerna Lucas och Oberdieck.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar