söndag 2 april 2017

Saga, en god nykomling

Förstår inte handelns sätt att namnge produkter. Jag bläddrar i ett recepthäfte från Swegro. Flera recept innehåller Epazote. En sökning på nätet och jag får veta att Epazote är lika med citronmålla. Varför har inte Swegro valt att lansera den här bladgrönsaken som citronmålla som låter så gott?
 
Saga (Zari) odlad i Sverige: gult äpple med röd solkind. 
Saga är ett nytt äpple i  fruktdisken.  Hittar ingen information alls om Saga men så får jag veta av Henrik Stridh, vd för Äppelriket, att Saga är detsamma som Zari, ett belgiskt äpple som introducerades år 2000 och började säljas i Sverige år 2015. Zaris föräldrar är Estival x Elstar.

Varför gav de svenska odlarna Zari en ny beteckning? Antagligen bedömde man att Saga är ett mer säljande namn och ligger i svensk tradition (såväl äpplet Snövit som Mio har sagonamn).

På en pressträff i veckan bjöds provsmakning av svenskodlade Saga, Santana, Rubinola, Ingrid Marie och Elise. Santana och Saga blev mina favoriter. Jag vågar förutspå att Saga kommer att bli en vinnare och gå om Aroma i popularitet: krasigt, otroligt saftigt, sött men samtidigt smakrikt. Jag äter det gärna.
4 kommentarer:

 1. Vet du något om härdigheten på Saga?

  SvaraRadera
 2. Tyvärr inte, men jag gissar på zon 1-2 i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Vet du vart man kan köpa trädet Saga?

  SvaraRadera
 4. Tyvärr är Saga en patenterad sort som privatpersoner inte kan köpa.Bara odlare kan få tag i den.

  SvaraRadera