lördag 10 september 2016

Önskas: krispiga äpplen!

Hej,
Jag skulle vilja beställa ca 4 äppelträd men jag kan absolut ingenting om det.
Jag har surfat nu i några timmar och fått veta följande.
Stam B9 är bättre än A2
Motståndskraftiga mot sjukdomar E-märkta
Dom ska pollinera varandra.
Lång hållbarhet mm.

Viktigast av allt är för oss konsistensen. Dom ska vara riktigt krispiga saftiga och fasta. Absolut inte möjliga.
Inte allt för syrliga då det är mest till barnen.
Dom får gärna skördas lite olika månader men åter igen krispigt och saftigt går före. 😃 

Åkerö finns i en rad färger. Dessa är ovanligt röda.
Hej!
Håller med dig, det är svårt att välja rätt äppelsorter. Det är en ganska stor investering man gör, i tid och pengar.
Jag gissar att du bor i ett villasamhälle i Stockholmsområdet. Så länge du har flera fruktträdgårdar i närheten behöver du inte tänka på att dina fyra sorter ska pollinera varandra, bin flyger långt. E-märkning behöver du inte heller bry dig så mycket om, det är viktigast för kommersiella odlare. Inget av mina egna träd är E-märkt.

Har du stor trädgård? Grundstammen B9 ger små träd som behöver stödpåle hela livet. A2 ger stora träd, som klarar sig utan stödpåle.
Här är några förslag:
Sommaräpplen
Krasiga tidiga äpplen är svåra att hitta men den nya sorten Trulsa kommer att passa dig. Köttet uppges vara saftigt, krasigt och mycket gott. Skördas i slutet av augusti, står ganska bra mot skorv och fruktmögel. Agnes kan också vara något; blommar vackert, står bra emot sjukdomar och skördas andra halvan av augusti.

Höstäpplen
Mio är en fin saftig sort med rosigt kött som har smak av jordgubbe som alla barn och vuxna tycker mycket om; skördas i mitten  av september. Är inte krasig men absolut inte heller mjölig. Gravensteiner har mycket saftigt, krasigt kött, doftar underbart och är mycket gott. Åkerö har också ett härligt, fast kött.

Vinteräpplen
Folke är ett bra val. Du plockar ned Folke i början av oktober och låter ligga till december, då är den här sorten både god och krasig. Håller till april, maj.

Vill du läsa om grundstammar, plantering m m se min bok “Konsten att sköta ett äppelträd”. Hoppas att du hittar fina träd!


6 kommentarer:

  1. Ja alla vill väl ha krispiga äpplen! Kan Silva vara ett bra alternativ för oss i norr. De mognar ju ändå rätt tidigt!/Monica

    SvaraRadera
  2. Jag skulle inte säga att Silva är riktigt krispigt. Äpplet har ett mört kött som är något grovt i strukturen. Odlat uppe i norr blir det mycket gott, långt godare än söderut.

    Leif Blomqvist beskriver Silva så här i sin bok Äppel i norr: "Smaken är mild, sötvinsyrlig, med en förfinad angenäm smak och arom". Och Leif tillägger: "Silva är ett äpple du inte får nog av".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för svaret, ja visst är Silva väldigt gott. Men en vän vill ha ett tidigmognande som är krispigt. Finns det någon annan sort att rekommendera?

      Radera
  3. Jag har svårt att komma med ett förslag på krispigt, tidigt äpple som trivs i norr. Det nya äpplet Trulsa passar zonerna 1-3. Har någon ett tips till GladiGrönt?

    SvaraRadera
  4. Hej, har försökt läsa på om pollinering men blir inte klok... ser att Trulsa kan pollineras av Fredrik E. Innebär det då att Fredrik E kan pollineras av Trulsa? Kanske dum fråga men ställer den ändå.

    SvaraRadera
  5. För att en äppelsort ska befruktas maximalt krävs pollen från ett annat, kompatibelt äppelträd: d v s sorterna får inte ha samma sterilitetsgener. Har två sorter en gemensam sterilitetsgren blir det ofta nedsatt befruktning.

    Trulsa och Fredrik kan befrukta varandra.

    I min pomologi "Svenska äpplen" sidan 508 finns en lista på sterilitetsgenerna hos en rad äppelsorter (dock inte Trulsa som är ett nyare äpple).

    SvaraRadera