söndag 27 december 2015

Vad ska jag plantera?

Hej Görel och god fortsättning!
Vi har två böcker från dig om äpplen som är jättebra. Vi har ett relativt nyinförskaffat landställe,   gränslandet zon 3/4. Tomten är stor och nu till våren kommer mycket frukt och bär att planteras. När det gäller äpplen kommer en del planteras med avsikt att ge bra must för cider och vin. Läste i din bok om triploida äpplen vilket känns smart då de innehåller mer vätska. Något förslag på sort (bra om det är så syrligt och /eller aromrikt? Jag får också plantera vildapel eller prydnadsapel då äpplen som är sura/beska/bittra är bra att blanda in för en mer rustik smak på cidern - dvs så som fransmännen föredrar.
 

Hej!
Ja, triploida äpplen brukar ge ett bra utbyte vid pressning. Tyvärr är din tomt för kall för att tillåta ett fritt val av saftiga, goda, triploida sorter. Ribston är dock ett utomordentligt val som jag tror att du ska bli mycket nöjd med: ett mycket aromrikt, välsmakande, ganska lättodlat äpple. Frösåker är en annan triploid sort med förnämlig smak som skulle passa dig fint. Kanske skulle du också kunna odla det välsmakande Rossvik.

Gravensteiner vore också ett bra tips — oerhört välsmakande och saftigt -- men det kräver en varmare zon  och äpplena har benägenhet för att drabbas av mögel i kärnhuset (kärnhusmögel) när de lagras, något som tyvärr ger musten en jordig smak.

Melon och Åkerö (ej triploida) har också benägenhet för kärnhusmögel. Men Cellini är ett fint syrligt äpple som jag kan rekommendera samt Maglemer och Golden Noble.

Vill du göra cider med fransk touche vore det fint med någon fransk cidersort på tomten. Vid Pometet som tillhör Köpenhamns universitetet odlar man cideräpplesorter. Du kan pröva att ta kontakt med dem (adress på nätet). Har annars någon läsare tips för hur man får tag i franska cidersorter?

Lycka till med dina planteringar! Gott nytt äppelår!
Görel

2 kommentarer:

  1. Jag skulle vilja föreslå den nya sorten Folke! Triploid, stor, saftig, bra till must och lämpar sig upp till Zon IV.

    SvaraRadera