torsdag 19 november 2015

Sommelier och pommelier

En sommelier vet vi vad det är: en person som vet allt om vin och kan ge råd om viner att dricka till olika slags mat. Jag har läst att vi nu också kan ta hjälp av en selmelier: en person som ger råd om vilket salt vi ska använda. För vi har ju inte längre bara två salter att välja på -- fint salt och grovt salt -- utan det finns ett förvirrande stort antal gourmetsalter att hålla reda på för den som önskar snobba i köket.

Vem blir först med att kalla sig pommelier? Alltså en person som vet allt om smak, konsistens, hållbarhet och matlagningsegenskaper hos olika äppelsorter. En duktig pommelier som kan konsulteras av kockar,  matskribenter och livsmedelsföretag -- ja, alla som söker råd om äppelsorter för olika ändamål -- blir värd sitt arvode flera gånger om.

Santana är ett  svenskodlat äpple som jag nyss  köpte i min livsmedelsbutik. Gott att äta klyfta för klyfta, passar fint till äppelkakor. Bra val till fruktsallader eftersom köttet inte brunfärgas så fort. Många äppelallergiker tål det här äpplet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar