torsdag 5 november 2015

Skicka inga bilder!

Jag har en vädjan som jag vet att alla pomologer som håller på med äppelbestämning ställer sig bakom: Snälla, skicka inte mejl med bilder och begäran om sortbestämning! Inte ens om du skickar ett dussin bilder på ditt äpple kan vi med säkerhet säga vad det är för sort. Pomologen behöver se, känna på, lukta på och smaka på ditt äpple.

Det går inte heller att bestämma  äppelsorter med hjälp av Nordiska muséets äppelapp.

Gör så här: ta med fem fina exemplar av din äppelsort och sök upp en livs levande, kunnig, sympatisk pomolog vid en äppelutställning nästa höst! Bara 11 månader kvar till nästa säsong. Vi ses då!




4 kommentarer:

  1. I Svenska äpplen nämns ibland att kärlsträngarna kan forma ett girlandformat mönster. Det beror sannolikt på att sepala respektive petala kärlsträngar växer olika. Men finns det något mönster? T.ex. att vissa sorter har sepala ytterst och petala innerst, eller viseversa för andra sorter?

    SvaraRadera
  2. Vilken superintressant fråga. Äpplets kärlsträngar, som löper genom skaftet upp genom frukten (om man dissekerar äpplet kan man se hur de 10 kärlsträngarna strålar samman upptill, vid flugan) är ett särskilt kapitel men jag vet ingen forskare som tagit sig an det.

    Varför ser man ett girlandformat mönster i vissa äpplen men inte i andra? Har ingen aning. Varför har ståndarna olika placering i olika sorter: högt, lågt, mittemellan? Vet vi inte heller.

    På engelska heter kärlsträng "core line". Tomas, hittar du något om detta i internationell litteratur kan du väl låta oss andra veta?

    SvaraRadera
  3. En annan fundering: i tvärsnittet på sidan 10 kallas den hjärtformade gränslinjen "kärlsträng". Har man tur lyckas man skära precis i kärlsträngen, men oftast gör man inte det utan det man ser är nog oftast exokarpen, dvs. gränsen mellan mesokarp och hypantium. Det är ju oftast hypantium som vi äter, men ibland äter vi vissa delar av mesokarp. Jag funderar på om det finns någon smakskillnad mellan mesokarp och hypantium. I t.ex. gurkor är ju mesokarp helt smaklös, men för andra växter skulle det kunna vara tvärtom.

    SvaraRadera
  4. Jag är ingen supersmakare men min erfarenhet är att hela fruktköttet hos äpplet – allt utanför de hårda kärnhusväggarna – smakar likadant.

    SvaraRadera