onsdag 8 juli 2015

En värmländsk sort mindre

Professor Hilde Nybom har skickat mig ett mejl som berättar att hon med hjälp av DNA-analys har "slaktat" en värmländsk lokalsort. Det gäller äpplet "Linda Paas" som gällt för att vara en kärnsådd uppkommen i Arvika. Inga spår av ympning kunde ses på stammen och äpplet fick namn efter fastighetsägaren. Sorten finns planterad i genbanken vid Echstedtska gården tillsammans med värmländska lokalsorter och den går att köpa från Gränna plantskola.

Sedan Sven Levin jämfört det kanadensiska äpplet Linda med "Linda Paas" och konstaterat fullständig likhet bad han Hilde Nybom på Balsgård att göra en DNA-analys. Hildes analys visade att bladprovet från "Linda Paas" inte kan komma från en fröplanta. Den så kallade värmländska lokalsorten är inget annat än den fina, kanadensiska vintersorten Linda som infördes i Sverige på 1940-talet.

Så glad man är för att det finns forskare som kan hjälpa oss att reda ut saker och ting i den pomologiska världen. Säkert finns det fler felaktigheter ute i landet att upptäcka. Vi får göra som Sven och hålla ögonen öppna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar