lördag 16 augusti 2014

Utställning på Linnés Hammarby

I östra flygeln på Linnés Hammarby pågår fram till 28 september en utställning med Ingrid af Sandebergs vackra akvareller till min bok "Svenska äpplen". Hennes fina bilder gör sig bra i de låga 1700-talsrummen, det ena med gråmålade väggar, det andra gulmålat (mitt foto gör inte utställningen rättvisa). De bilder som valts ut illustrerar i första hand äppelsorter som finns på Hammarby.
 

3 kommentarer:

  1. Hej Görel Kristina!

    Jag har nyligen köpt en stor trädgård och vill nu sätta där flera äppelträd. För att kunna välja lämpliga sorter skaffade jag mig din fina bok Svenska äpplen. Jag kan inte ens tala om för dig hur tacksam jag är för dig för detta fantastiska uppslagsverk!

    Jag har valt 9 sorter som jag tror kommer att passa och trivas bra i min trädgård: Early Red Bird, Stenbock, Snövit, Katja, Birgit Bonnier, Oranie, Filippa, Brunnsäpple och Bergviksäpple. Jag har hittat alla utom Early Red Bird och det är just den sorten jag är mest sugen på! Den låter ju som den perfekta äppelsorten utifrån din beskrivning! Jag har letat i timmar på nätet och kollade med alla butiker runtom i Värmland men ingen hade ens hört talas om den!

    Har du någon idé var jag skulle kunna leta efter denna sort? Finns det någon plantskola eller äppelgård som säljer sticklingar eller åtminstone ympris av Early Red Bird? Eller ska jag beställa från utomlands? Varifrån i så fall? Jag blir mycket tacksam om du har något tips för mig!

    Tack än en gång för din fantastiska bok! Med vänlig hälsning,
    Tina T., Karlstad

    SvaraRadera
  2. Hej Tina!
    Så glad jag blir för att du gillar min bok och har haft nytta av den! Det är klart att du måste få plantera det fina äpplet Early Red Bird i trädgården. Det är en ovanlig sort och jag har den inte själv tyvärr. Men jag vet att den tidigare i alla fall har funnits på forskningsinstitutionen Balsgård i Skåne. Jag föreslår därför att du skriver till professor Hilde Nybom --- hilde.nybom@vv.slu.se ----och frågar om du kan få ympkvistar nästa år. Går det inte, så kom tillbaka till mig så hittar vi en annan lösning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen Görel Kristina och tusen tack för ditt snabba svar! Jag skriver genast till Hilde Nybom och frågar! Med vänlig hälsning, Tina

      Radera