lördag 9 augusti 2014

Skandal vid SLU


Rambo vid SLU:s gård Funbo-Lövsta
År 2007 planterades vid gården Funbo-Lövsta nära Uppsala ett äppelträd av sorten Rambo och ett träd av den då alldeles nya svenska sorten Fredrik. På Funbo-Lövsta arbetade en gång Linné-lärjungen Pehr Kalm som 1748 besökte Philadelphia och lärde känna ättlingar till den Peter Gunnarsson Rambo som 1640 tog med äppelkärnor till Nordamerika och drog upp det äpple som sedan fick namnet Rambo (efter Ramberget i Göteborg). Äppelsorten Rambo planterades på Funbo-Lövsta dels för att gården har anknytning till Kalm, dels för att den ägs av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, vilket borgar för att trädet får bästa vård. Ja, det var säkert så de ansvariga tänkte, de som till betydande kostnader tog ympar av Rambo-träd från USA och betalade för uppdragning av träd och ett års karantän i Sverige före planteringen vid Funbo-Lövsta som utfördes av den amerikanske ambassadören i Sverige i närvaro av Mr Herbert Rambo från USA och en rad viktiga dignitärer.

Men hur gick det?  G och jag gjorde nyss ett besök vid Funbo-Lövsta. Vi möttes av en sorglig syn. Rambo och Fredrik liknar mest små bortglömda buskar. Ingen verkar ha gett dem den minsta lilla vård i form av gödsel, beskärning och öppen, ogräsfri jord runt stammen. Inget mindre än en skandal, om jag får säga vad jag tycker. Mitt förslag är att de två träden räddas från SLU:s vanskötsel genom snarast flyttas, exempelvis till äppelträdgården vid Linnés Hammarby där de kan få sakkunnig vård.

Rambo och Fredrik planterades också vid gården Sävja inte långt från Linnés Hammarby. Naturligtvis ville vi se hur det hade gått med dessa aplar. Rambo har mötts av god omsorg och växt till ett ganska stort träd på Sävja. Då var det värre med Fredrik som nästan hade ätits upp av harar. G och jag beskar vad som återstod av trädet och det kommer säkert att ta sig fint.
Rambo-trädet vid Sävja är stadigt förankrat och har växt fint.


Fredrik-trädet på Sävja som det ser ut efter skador av hare.
Fredrik efter beskärning. Nu återstår att korta den gamla stammen.

För mer information om planteringen av Rambo, se artikeln "Ramboträd i svensk jord", Pomologen nr 3, 2007

2 kommentarer:

  1. Hej,
    Jag skulle vilja ta hand om ett RAMBO träd, så om någon kan hjälpa mig med det skulle jag bli mkt glad.
    mvh / Mats

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Jag har ingen adress till försäljare av Ramboträd. Men om du går in på Sveriges Pomologiska Sällskaps Facebook-sida kan du fråga där efter ympkvistar! Hoppas att du får napp!

    SvaraRadera