måndag 25 augusti 2014

Frukt med rosa larver


Äpplet Charlamovsky  känns igen på den plattrunda formen, de vackra röda ränderna på ljus botten och de ljusgröna foderbladen. Här har ett blad som klistrat sig fast vid ett larvhål.

Jag gillar att beskära äppelträden  i juli månad -- innan frukten blivit alltför stor  -- men i år var hettan överväldigande så arbetet fick skjutas till augusti. Nu har G och jag två träd kvar att åtgärda den här veckan.

När du beskär dina träd, titta samtidigt över frukten och gallra om den fortfarande sitter för tätt. Tag också bort alla äpplen med bruna hål i skalet. Ibland ser man tydligt det bruna hålet täckt med fruktmos. Ibland ser man ett blad som sitter klistrat till skalet och då kan man vara säker på att därunder finns ett hål.

Inne i det angripna äpplet härjar  den rosa äppelvecklarlarven med svart huvud (förr kallad äppelmask) som gillar att kalasa på kärnor. Lägg alla invaderade äpplen direkt i påsen som går till kommunens biogasanläggning så att larven inte har en chans att utvecklas till en fjäril som ger upphov till nya larver.
Här ser man en halväten kärna och en äppelvecklarlarv som är på väg ut ur äpplet för att sedan spinna sig en tråd och fira ned sig. Larven vilar under en lös barkflaga och förpuppas sedan på våren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar