tisdag 12 augusti 2014

Äppelsommar

 Fick nyss ett e-brev från Christer Sandberg med rubriken Äppelsommar. Det är Christer som tillsammans med vänner sköter om den gamla fina äppelträdgården i Hidingsta, Närke.Ja, visst kan man tala om äppelsommar. Det är ju nu i soliga augusti som våra goda, tunnskaliga sommaräpplen mognar för fullt. Jag skördar Gyllenkroks Astrakan och snart kan jag plocka röda Mantet från grenen.

Hur blir äppelskörden i år?  Det ser bra ut överlag, tror jag.  Efter denna varma sommar mognar äpplena lite tidigare än vanligt och de är väl färgade. Sommaren har varit torr vilket kan betyda dels att frukten blir lite mindre och dels att frukt faller från träden. Alltid bra att vattna sina äppelträd under en torr sommar. G har vattnat duktigt och hos oss är äpplena normalstora.

Rosa äppelvecklarlarver härjar förstås i träden och kommer många äpplen att brådmogna och sedan falla från trädet men det blir ändå frukt kvar -- goda, obesprutade eko-äpplen -- till oss. Eftersom rönnarna blommade fint förekommer i vår region ingen rönnbärsmal, men i går fick jag höra att Blekinge har drabbats svårt av dessa insekter. Det är inte kul, eftersom äpplena blir genomborrade av bruna gångar och smakar illa. Det ser ut som om någon har kastat in en handfull snus i äpplet.

Christer påminner om vikten av att plocka upp fallfrukt från tomten. Annars kan äpplena locka in älgar.
Detta är Gyllenkroks Astrakan. Aluminiumskylten anger namnet på en ymp.  För att undvika att vi ska klippa bort någon ymp, har G fäst blå band runt varje gren med ympar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar