måndag 29 april 2013

Skapa ditt drömträd

Just nu pågår arbetet med ympning i många trädgårdar. Det är ett tillfälle att vara kreativ. Om du bara får tag i ympar kan du skapa dig ditt drömträd. Du kan göra dig ett julträd, det vill säga ett äppelträd med bara röda eller nästan röda vintersorter som Rödluvan, Maglemer, Eldrött Duväpple och Ingrid Marie. Du kan göra dig ett Queen Elizabeth-träd med utmärkta brittiska sorter som Cox Orange, Ribston, Galloway, Discovery och Worcester Parmän. Du kan göra dig ett augustiträd med Mantet, Melba, Close och Transparente Blanche. Det finns faktiskt inga gränser för vilka äppelträd du kan skapa dig.

I lördags kom vännen Hilding Carlsson (till höger på bilden med grundstam i handen) på besök för att tillsammans med G ympa på grundstammar. Deras små träd ska sedan planteras ut vid Noors slott i Uppland. Att se Hilding hantera ympkniven är att få hjärtat i halsgropen varje gång men som skicklig ympmästare drar han undan tummen i rätt nanosekund och aldrig att det uppstår minsta blodvite.

--Det är alltid spännande att se hur bra de små pinnarna tar sig. Ett år ympade jag 15 sorter och bara en tog sig. Orsaken har jag ingen aning om, säger Hilding.





2 kommentarer:

  1. Jag har ännu inte kommit på om ympning är en konst eller en slumpens skörd. Första året, sex år sedan, lyckades tre av tre. Nästa år noll av fem. Därefter ca tre av fyra. Numera droppar jag på lite vatten på snittytorna. Om det hjälper vet jag inte men törs inte sluta.

    SvaraRadera
  2. Ympning verkar vara ett lotteri och vissa år har man större tur. De två herrarna på bilden ympade 14 grundstammar den 27 april och i dag kan man se att 13 har tagit sig, den fjortonde är ännu lite oviss.

    SvaraRadera