måndag 15 april 2013

Kalka sina fruktträd

  -->
Förr, när fruktträden betydde mer för gemene man än vad de gör idag, var man också mer noga med vården av dem. På våren tog man fram en borste och borstade stammarna fria från lav, mossa och lösa barkbitar. Sedan blandade man till vad som kallades kalkmjölk och målade stammarna vita.

Det är nästan lite sent på året för många att kalka sina fruktträd nu – det ska göras på eftervintern -- men den som bor norrut i landet har nytta av att måla sina stammar. En fara på våren är att stammarna under mars och april värms upp av solen på dagen vilket gör att saven börjar stiga. När träden sedan utsätts för köldgrader under natten kan resultatet bli frostskador. Bestrykningen med vit färg förebygger starka temperaturväxlingar och hindrar därmed frostskador -- en vit yta absorberar inte lika mycket värme som en mörk yta. 

Släckt kalk kan köpas på en byggmarknad. Blanda kalkmjölk genom att röra ut kalken i en hink med kallt vatten till en tjock vällingkonsistens.  Sedan är det bara att greppa borsten och börja måla!  Glasögon och handskar som skyddar är att rekommendera.

5 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Att man kalkar som skydd mot vårsolen är logiskt, och för att göra det behöver mossor och lavar tas bort. Men om man inte ska kalka finns det då behov av att rengöra trädet?

    Slånlaven kan ju vara väldigt utbredd på äldre träd, men gör den någon skada? Den kanske till och med gör nytta som hemvist för nyttoinsekter.

    SvaraRadera
  3. Det finns för och emot att ta bort lavar och mossor. Som du skriver kan de skydda värdefulla nyttoinsekter.

    SvaraRadera
  4. Undrar om det skyddar mot gnagande harar och rådjur?

    SvaraRadera
  5. Tyvärr kan jag inte hänvisa till några rön som visar att kalk skyddar mot djurgnag. Om du inte redan har satt nät runt dina värdefulla äppelträd, skynda att göra det nu! Höga nät, för det komma mycket snö. Riktigt gamla äppelträd med tjock bark klarar sig utan skydd.

    SvaraRadera