tisdag 15 april 2025

Olof Eneroth 200 år


Eneroths Klaräpple blir proffsigt planterat i Uppsala stadsträdgård. Maria Nyman Nilsson, ordförande i Sveriges Pomologiska Sällskap (kvinnan i blå tröja) håller koll.

I dag är det 200 år sedan Olof Eneroth, pomologins fader i Sverige, föddes i Stockholm. Det var dock i Uppsala han studerade och det var här han levde sina sista år. Därför kändes det rätt för Sveriges Pomologiska Sällskap att samlas i
Uppsala stadsträdgård och tillsammans med representanter för Uppsala trädgårdssällskap, Uppsala kommun och Botaniska Trädgården fira 200-årsdagen med att plantera ett träd av sorten Eneroths Klaräpple.

Agneta Östlund, kassör i Sveriges Pomologiska Sällskap, samt Olle Kardell, medlem och Uppsala-bo.

Ingrid af Sandeberg, som målar fantastiska äppelbilder, och Gullmar Henäng (vars idé det var att fira Olof Eneroth med trädplantering). 

 

 Mattias Iwarsson  gav oss ett föredrag om äppelsorten Eneroths Klaräpple

Trädgårdsmannen Per Axell vars fina bilder vi ofta ser i medlemstidningen Pomologen

 

 

 

 

 

lördag 29 mars 2025

Äppelträdet av Daphne du Maurier

 


Äppelträdet är symbol för det trygga, lyckliga, grönskande och väldoftande paradiset. Inte går det att förbinda äppelträd med skräck?  Jodå, om man är Daphne du Maurier,  skräckens mästare. Hennes novellsamling heter The Appletree i original med fick titeln Fåglarna när den kom på svenska i översättning av Gerd Lilliehöök, Lisa Rothstein och Gösta Sellin.  

Novellen Äppelträdet (skriven omkring 1950) handlar om en änkeman som har ett särskilt äppelträd på tomten. "Det var knotigt, deprimerande magert, saknade fullkomligt sina kamraters fulla kraft. De få grenarna växte högt upp på stammen och liknade smala axlar på en lång människa". 

 Ja, liknade inte trädet mannens döda hustru? Det börjar hända allt märkligare saker ....

 

tisdag 25 mars 2025

Skyddade varor

 

Många svenska livsmedel har fått skyddad ursprungsbeteckning: upplandskubb, löjrom från Vänern, löjrom från Kalix, allåkerbär från Norrland, polkagrisar från Gränna m  m.

För att lära mer om  SUB,  skyddad ursprungsbeteckning, gå till livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/foretagande-regler-kontroll/regler-for-livsmedelsforetag/information-markning-och-pastaenden/skyddade-beteckningar 

söndag 23 mars 2025

Äpplen från Äppledalen

 

Röd Gravensteiner

Även odlarföreningen Vätterfrukt har lagt in en ansökan  till EU. Det gäller skyddad ursprungsbeteckning för Äpplen från Äppledalen: Discovery, Elise, Gravensteiner, Ingrid Marie, Rubinola och Santana. 

Äppledalen, står det i ansökan, är biosfärområdet Östra Vätterbranterna (nära Vättern,  Europas femte största sjö), ett kuperat mosaiklandskap med kallt och fuktigt kontinentalklimat. 

 

lördag 22 mars 2025

Åkerö från Sörmland



Är Åkerö odlad i Sörmland godare och vackrare än Åkerö odlad i någon annan del av andet? Absolut, säger medlemmarna i föreningen Sörmlandsäpplen som har lagt in en ansökan till EU om att Åkerö från Sörmland ska ges skyddad ursprungsbeteckning, så kallad SUB. 

Så här beskriver föreningen smaken hos Åkerö från Sörmland: Söt, milt syrlig och aromatisk, balanserad fyllighet, från söt till mycket söt men med en syra som balanserar, aromatisk kryddig rik smak med mycket lätt beska i eftersmaken. Sensoriskt går det att finna smaker såsom mineralitet, mylla, klorofyll, örtighet, utvecklad frukt, viss sälta etc. De fullt mogna frukterna har eteriska toner som kan förknippas med mer exotiska frukter.  

Hur doftar äpplet, undrar du. Så här: Doften från skalet är stramt fräsch med träigt inslag, fruktköttet doftar fruktigt kryddigt åt kanelhållet med ett kärnhus som doftar moget blommigt. 

Nästa gång jag äter Åkerö hoppas jag få känna den mogna blomdoften från kärnhuset.

Även must av Åkerö från Sörmland kan få SUB. Mustens doft beskrivs på detta sätt: Stor doft med inslag av smörkola, dillfrö och gröna bananer, kartigt gräsig och syrligt fuktiga höstlöv. 

Smaktonerna är dessa: Balanserad, söt men med en tydlig syra, hög viskositet, toner av mogen banan, ananas, äpple, äppelmos, nypon och en lätt strävhet i eftersmaken. Kryddig.

lördag 15 mars 2025

Det våras för äppelmust

 

Gravensteinermust från Charlottenlunds handelsbod

Vad kan just jag göra för att protestera mot Trump? Jag kan låta bli att köpa amerikanska produkter. Vem behöver apelsinjos från Florida? Ingen. Det finns underbar svensk äppelmust som ersätter den.  

I Svenska Dagbladet i dag läser jag att det pågår en applejuicefication i världen:  äpple utgör allt oftare huvuddelen av innehållet i blandjuice och smoothies.  

Jag slår upp ett glas härlig Gravensteinermust från Charlottenlunds handelsbod i Knivsta. Där kan man köpa sortren must och välja just den smak man älskar mest. 

 

söndag 19 januari 2025

Ringstad och Brita Horn

 



Det röda äpplet på bilden är Ringstad. Brita Horn och Ringstad har samma genetiska identitet, visar DNA-analyser. Hur är det då möjligt att se skillnader och uppfatta dem som två skilda sorter? I min pomologi Svenska äpplen skriver jag att Ringstad har vitare kött och ofta visar brungula rostfigurer på skalet. En sak till: hos Ringstad har det gröna fodret ofta trekantig form. 

Jag vände mig till forskaren Jonas Skytte af Sätra som svarar att mutationer hos en äppelsort inte syns i de DNA-analyser som används i dag. För att se sådant krävs analyser som är mer avancerade och tidskrävande. Ringstad, Brita Horn,