Är Åkerö odlad i Sörmland godare och vackrare än Åkerö odlad i någon annan del av andet? Absolut, säger medlemmarna i föreningen Sörmlandsäpplen som har lagt in en ansökan till EU om att Åkerö från Sörmland ska ges skyddad ursprungsbeteckning, så kallad SUB.
Så här beskriver föreningen smaken hos Åkerö från Sörmland: Söt, milt syrlig och aromatisk, balanserad fyllighet, från söt till mycket söt men med en syra som balanserar, aromatisk kryddig rik smak med mycket lätt beska i eftersmaken. Sensoriskt går det att finna smaker såsom mineralitet, mylla, klorofyll, örtighet, utvecklad frukt, viss sälta etc. De fullt mogna frukterna har eteriska toner som kan förknippas med mer exotiska frukter.
Hur doftar äpplet, undrar du. Så här: Doften från skalet är stramt fräsch med träigt inslag, fruktköttet doftar fruktigt kryddigt åt kanelhållet med ett kärnhus som doftar moget blommigt.
Nästa gång jag äter Åkerö hoppas jag få känna den mogna blomdoften från kärnhuset.
Även must av Åkerö från Sörmland kan få SUB. Mustens doft beskrivs på detta sätt: Stor doft med inslag av smörkola, dillfrö och gröna bananer, kartigt gräsig och syrligt fuktiga höstlöv.
Smaktonerna är dessa: Balanserad, söt men med en tydlig syra, hög viskositet, toner av mogen banan, ananas, äpple, äppelmos, nypon och en lätt strävhet i eftersmaken. Kryddig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar