Röd Gravensteiner |
Även odlarföreningen Vätterfrukt har lagt in en ansökan till EU. Det gäller skyddad ursprungsbeteckning för Äpplen från Äppledalen: Discovery, Elise, Gravensteiner, Ingrid Marie, Rubinola och Santana.
Äppledalen, står det i ansökan, är biosfärområdet Östra Vätterbranterna (nära Vättern, Europas femte största sjö), ett kuperat mosaiklandskap med kallt och fuktigt kontinentalklimat.
Växtplatsen har säkert stor påverkan på smak. Från t.ex. vindruvor vet man att jordmånen har väldigt stor påverkan på smak. Regn, värmesumma, soltimmar mm. är säkert andra faktorer som spelar in. Det vore intressant att få veta mer om vilka odlingsbetingelser som de regionala odlarna anser prägla deras frukt.
SvaraRaderaTerroir är lika viktigt för äpplen som för vindruvor. De två organisationer som ansöker om skyddad ursprungsbeteckning för sina äpplen beskriver ingående jordmånen och de klimatiska förhållandena på växtplatsen. Du kan själv läsa dessa ansökningar om du går till livsmedelsverket.se och söker på skyddad ursprungsbeteckning.
SvaraRadera