söndag 24 november 2024

Kärnor och ympkvistrar till Finland

 

Ingrid Marie, från en dansk kärnsådd

I ett av höstens Fråga-Lund-program berättade Gunnar Wetterberg om den insamling av äppelkärnor som svenska skolbarn hjälpte till med i början av 1940-talet. Insamlingen gjordes till förmån för Finland  vars fruktodling blev ödelagd under den bistra vintern 1940 när uppskattningsvis 90 procent av fruktträden frös bort. De döda träden skulle ersättas av nya träd uppdragna från kärnor och svenska skolbarn engagerades att mumsa många äpplen och spara kärnorna i tomma tändsticksaskar som skickades till Finland. 

Över 600 skolklasser i landet tävlade om att samla in kärnor och den mest framgångsrika klassen vann 100 kr till en skolresa medan den duktigaste pojken och den duktigaste flickan fick varsin klocka. 

I tidningen Fruktodlaren från 1943 (sidan 77–79) skriver initiativtagaren, trädgårdskonsulent Gustaf Rudolf Persson i Kristianstad, att två insamlingar har gjorts och resultatet blev omkring 10 miljoner äppelkärnor. Av dessa sändes 200 kilo till Finland, 15 kilo till Norge och 257 kilo till svenska plantskolor. Även i Norge och Sverige ödelade den stränga vinterkölden en stor del av fruktträden i början av 1940-talet; i Sveriges pomologiska förenings årsskrift från 1943 kan man läsa att cirka 1 miljon svenska äppelträd frös bort under de tre första vintrarna på 1940-talet. 

Gustaf Rudolf Persson meddelar i Fruktodlaren att det kommit tackbrev från både Finland och Norge och "enligt meddelande från Finland har kärnorna från första årets insamling grott synnerligen väl". Det vore intressant att veta hur det sedan gick med dessa finska träd komna av svenska kärnor.

Men Sverige skickade inte bara kärnor. I början av april 1942 översändes till Finland cirka 25 000 ympkvistar insamlade via Sveriges pomologiska förening och i ett par senare sändningar levererade man ytterligare omkring 1 500 ympkvistar (Fruktodlaren 1942 sidan 93). 

 

1 kommentar:

  1. Tack vare handelsträdgården Smultronstället vid Holmsjön, utanför Umeå, har Sverige fått in många äppelsorter som är vanliga i Finland. Kanske finns där någon kärnsådd från 1940-talet.

    www.smultronstaellet.se

    SvaraRadera