Chutney – en kryddad, sötsur fruktblandning – är något som engelsmännen plockade upp från det indiska köket under kolonialtiden. Nu är tiden att koka en stor sats chutney som räcker ett tag. Använd gärna äpplen av olika slag, söta såväl som syrliga. Frukten behöver inte skalas först.
ÄPPELCHUTNEY (1,7 liter)
1,5 kilo äpplen
2 stora, gula, hackade lökar
4 stora, skivade vitlöksklyftor
4 dl farinsocker
2 dl äppelcidervinäger
2 apelsiner, skalade och skurna i bitar
2 msk garam masala
100 g skalad, tunt skivad, färsk ingefära
1/2 dl gula eller svarta senapsfrön
1 tsk salt
Halvera äpplena från foderhålan ned till skaftet. Skär bort fodret och ta bort kärnhuset med ett kuljärn. Skiva halvorna och skär dem sedan tvärsöver i små bitar.
Blanda allt i en gryta. (Öka till 3 msk garam masala om du vill ha starkare kryddning).
Låt koka under lock i 45 minuter. Rör någon gång under tiden.
Ös chutneyn i glasburkar med skruvlock. Bra presenter under hösten...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar