söndag 2 juni 2019

De små kartarnas tid


Harberts Renett


Hampus

Nu ser man runda, gröna eller röda kartar på alla äppelträd som har blommat och förväntningarna på årets skörd stiger i takt med att de små kulorna växer till.

En läsare skickade mig i går en bild på fantastiska Kim och Mutsu hämtade från jordkällaren. Hon kan fortfarande äta saftspända, slätskaliga, egenodlade äpplen. I början av juni! I min livsmedelsbutik finns det ännu svenska Elise att köpa men de flesta konsumenter är hänvisade till importäpplen så här års.

I den utmärkta tidningen Råd & Rön läser jag att bekämpningsmedel på  äpplen försvinner bäst om frukten får ligga några minuter i vatten blandat med bakpulver. Det är forskare på University of Massachusetts som kommit fram till detta. Tyvärr ges inga uppgifter om mängden bakpulver per liter vatten eller vattnets temperatur.

2 kommentarer:

  1. Imponerande med så lång lagring i jordkällare.

    Enligt hörsägen håller vitvarutillverkare på med utveckling av kylskåp för konsumenter, med inbyggd kvävgasgenerator. På så sätt kan man sänka kylskåpets syrgas- och koldioxidhalt, för att kunna långtidslagra på samma sätt som man gör i industriell fruktproduktion.

    SvaraRadera
  2. Låter som en väldigt bra nyhet för oss som inte har jordkällare att tillgå!

    SvaraRadera