tisdag 25 juni 2019

Bladlössens år


Hoprullade blad på Ölands Kungsäpple betyder att här gömmer sig bladlöss.
Ingen tvekan om att det är bladlössens år i år. Bladlöss i alla färger har slagit till överallt: på hagtorn (fruktansvärda angrepp), päron (vissa grenar är illa åtgångna), plommon och äpplen. Äppelodlaren får trösta sig med att stora, uppväxta äppelträd drabbas inte mycket men visst kan det bli ett och annat angrepp som ger små, deformerade, "skrynkliga" äpplen.

En äppelodlare får aldrig slå sig till ro. Måste vara i rörelse och på bettet. Skottspetsarna på mindre äppelträd är begärliga för bladlöss. Så snart man ser ett blad som krullat sig, får man vara där, rulla ut bladet och borsta bort med fingret de löss som lurar därinne. De som har en stor äppelträdgård, hinner inte med men får trösta sig med att skadade blad ersätts av nya.

Jag tror också på att sätta upp krukor fyllda med gräs i träden. I den lilla hyddan kan tvestjärtarna  sova under dagen. På natten går de ut och mumsar bladlöss som är älsklingsfödan.  

Friska skottspetsar på lilla Santana
Tack och lov verkar vissa äppelsorter vara mindre lockande för bladlöss. Våra pelarträd har hittills klarat sig bra från angrepp med undantag av Arbat. Lilla Santana liksom kärnsådderna Frescati och Oster har vackra, friska skottspetsar utan den minsta påhälsning av lus.  


2 kommentarer:

  1. Jordbruksverket har gjort en app som heter Nyttodjur. Den är gratis. Varje insekt beskrivs med ett antal bilder och så finns fyra textflikar: information, nytta, gynna och sätt ut. Jag hittar flera insekter som är bra för äppelodlare.

    SvaraRadera