lördag 22 december 2018

Nytt äpple: Henric Åkesson


Ett nytt äpple har presenterats på Kiviks musteri i år: Henric Åkesson, döpt efter den man som för 130 år sedan började odlade äpplen på Österlen och sedan startade Kiviks musteri som fortfarande är kvar i familjen Åkessons ägo. Äpplet är framtaget av Hilde Nybom på Balsgård (med stöd från Kiviks musteri). Efter att ha smakat det kan jag bara brista ut i lovord: ett i sanning mycket fint äpple.

Trädet växer kraftigt, äpplet är stort, välsmakande och saftigt och av kärnorna visar bara två eller tre normal utveckling. Alltsammans tecken på att denna nykomling i Pomonas rike är en triploid äppelsort (med fler kromosomer än vanliga, diploida äpplen). Jag skriver till Hilde för att få det bekräftat men hon svarar att Balsgård tyvärr är under avveckling och det finns inga möjligheter att utföra analyser beträffande vare sig kromosomtal eller S-gener längre. Nästan alla byggnader är uppsagda och utrymda och merparten av personalen har slutat.
Träd av Henric Åkesson kommer att finnas till försäljning till våren, lovar Kiviks musteri (därifrån kommer de tre bilderna på den här sidan)
Henric Åkesson, pionjär på Österlen
Sedan Balsgård startades på 1940-talet har man  släppt många fina äppelsorter därifrån: Alic, Katja, Aroma, Sylvia, Kim, Birgit Bonnier, Eva-Lotta, Rödluvan, Fredrik, Frida, Lovisa, Folke, Trulsa, Agnes, Gratia, Henric Åkesson.

Det är sorgligt att det bara finns en bråkdel kvar av Balsgård.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar