söndag 9 december 2018

Godare must


Utblandad äppelmust blir god måltidsdryck
I går förekom en fråga i Dagens Nyheter om varför ett kvarter i Mälarhöjden har namnet "Äppeltysken". Läsaren fick veta att kvarteret ligger i ett område med Bellmansanknutna  kvartersnamn som tillkom i början av 1920-talet och att äppeltysken förekommer i Fredmans epistel nr 33.

Äppelhistoria: Sverige importerade mycket äpplen från Tyskland och Pommern på Bellmans tid. I Sverige fanns då ingen kommersiell fruktodling förutom vad som odlades och såldes från trädgårdarna vid slott och stora gods. Ordet äppeltysk användes som en nedsättande benämning på de tyska handelsmän som bedrev handel med olika slags varor som fördes hit med båtar. Sven-Bertil Taube uteslöt versen om äppeltysken när han spelade in sin Bellmanskiva.

Som många andra denna fantastiska äppelhöst har G och jag låtit musta äpplen. Hela 16 boxar fick vi och de kommer att gå åt. Jag späder alltid musten med en tredjedel vatten. Alltså en liter must och en halv liter vatten. Det blir i min mening en godare och mindre mättande dryck som samtidigt har massor av smak och arom i behåll.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar