lördag 3 mars 2018

Härliga Mutsu

I den stora Ica-butiken i Märsta finns en låda äpplen med skylten Rubinola, från Sverige. Jag säger till ett biträde att det är falsk information varpå han ringer en ansvarig och kommer tillbaka till mig: detta är visst Rubinola!

Stort, underbart, väl utvecklat  Mutsu.
Mot dumheten kämpar själva gudarna förgäves, brukar man säga. Det kommer från ett tyskt uttryck -- Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens -- vilket i sin tur bygger på ett gammalt grekiskt ordspåk. Jag kunde ha lagt min energi på att tala med biträdet, men nöjer mig med att köpa ett halvt kilo äpplen -- två frukter -- och går hem för en stund av stor njutning. Mutsu är ett fantastiskt äpple när det är fullt utvecklat: krasigt, saftigt, aromatiskt med touche av ananas.

Men var de stora goda äpplena verkligen svenska? Jag ringde Henrik Stridh som basar över odlarorganisationen Äppelriket i Skåne. Han tror att butiken måste ha köpt dessa äpplen från någon enskild odlare i Skåne. Alla Mutsu som produceras inom Äppelriket går till industrin. Jag blir häpen när jag hör det. Delikatessäpplen går till industrin? Ja, för när man först släppte ut Mutsu på marknaden i Sverige handlade det om gröna, outvecklade äpplen och de sålde inte. Nej, det är klart. Kartiga äpplen smakar inte gott. Låt Mutsu mogna fram innan de går till butikerna och vi äppelälskare kommer att köpa påse efter påse. 

4 kommentarer:

 1. Hej! Tror mig vara ägare till ett Mutsu träd. Har funnits på den koloni jag köpte. Området byggdes 1970, jag har fått det klassat som det av en pomonolog. Min mall är Siw. Jansson@eskilstuna. Se

  SvaraRadera
 2. Var glad för att du har ett Mutsu-träd. Har ett eget träd som igår gav en massa frukt (runt 200 kg) och det största äpplet i är var 380 gram. Tips äpplena är väldans goda att musta. Vi mustar på Äppelfabriken på Ekerö. Dom mustar, pastöriserar och tappar upp på bag in box medan du väntar, du för din egen must.

  SvaraRadera
 3. Den som hade plats för ett Mutsu-träd med bamsestora äpplen ändå!

  SvaraRadera
 4. Mutsu kan man ibland köpa på Nehlins i Uppsala. Det är en frukt- och grönsaksgrossist som också har en vanlig mataffär. De har alltid många svenska äppelsorter. Jag har ett Mutsuträd här i Uppsala som brukar ge gigantiska mängder. Tycker det är en toppensort. När man plockar äpplena sådär i slutet av oktober är de stenhårda, doft- och smaklösa. Men efter att ha stått i lådor några veckor under vår altan börjar den mest fantastiska äppeldoft att sprida sig och de smakar fantastiskt. Klarar att lagras väldigt länge, men tappar i smak framåt senvåren.

  SvaraRadera